Mesto za reklamu
  1. 10. 2021.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић састала се данас у Љубљани са директорком Форума словенских култура Андрејом Рихтер, у оквиру председавања Србије том форуму.

Саговорнице су разговарале о предстојећим активностима Форума словенских култура, са циљем јачег повезивања земаља чланица, очувања културне баштине и промовисања културе и савременог стваралаштва земаља словенског говорног подручја.

Србија ће у оквиру свог председавања бити домаћин манифестације доделе награде „Жива“ у области музејске делатности, која окупља најеминентније представнике музеја из земаља словенског подручја, од 10. до 13. јануара 2022. године, и то у Београду и Новом Саду, граду који ће бити и Европска престоница културе следеће године.

Током састанка било је речи о дефинисању Стратешког програма 2022-2027. године, чији су циљеви промоција међукултурног дијалога словенских култура зарад јачања узајамног разумевања, сарадње и поштовања.

Истакнуто је да је важно да овај документ створи предуслове веће видљивости Форума и успостављање активне мреже словенских земаља.

Саговорнице су размотриле и активности по питању унапређења и конкретизације сарадње Форума са Унеском и Саветом Европе.

Гојковић, која је председница Управног одбора Форума, истакла је да Србија подржава иницијативу за обележавање 15 година пројекта 100 словенских романа, који промовише савремену словенску књижевност и ствара блиске везе словенских писаца, преводилаца и читалаца, што ће бити организовано у сарадњи са Народном библиотеком Србије у новембру ове године у Београду.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here