Mesto za reklamu
  1. 0 07. 2021.

Министарка трговине, туризма и телекомуникација у Влади Републике Србије Татјана Матић упозорила је данас на то да би делта сој коронавируса могао да угрози туристичку сезону, као и да се сви који нису вакцинисани излажу ризику. Нажалост, министарка говори о угрожавању туристичке сезоне, а не и о угрожавању људских живота који се доводе у питање не спровођењем мера, које су верујемо и добре, али се не примењују како треба.  

Матић је, гостујући на Радио-телевизији Србије, навела да се сви страни држављани са чијим земљама не постоје споразуми о признавању сертификата о вакцинацији подвргавају контроли и тестирању приликом уласка у Србију и боравка у земљи.

Она је, говорећи о великом броју Индијаца у нашој земљи, истакла  да постоје процедуре и протоколи који се поштују и да су са одређеним земаљама потписани поменути споразуми, али да Индија није једна од њих.

Према њеним речима, то значи да они подлежу, као и сви други страни грађани, провери, при чему морају имати ПЦР тест, који треба да ураде приликом уласка и четири дана након евидентирања уласка у земљу.

Министарка је нагласила да се ригорозне мере, попут забране уласка у Србију из одређених земаља, не примењују, пошто је епидемијска ситуација у нашој земљи стабилна и постоји здравствени протокол који се поштује.

Матић је указала на то да је обазривост сада још већа јер се делта сој брзо шири, најавивши да ће надлежни органи пратити развој ситуације.

Она је рекла да ситуација са Грчком, у којој се бележи пораст нових случајева коронавируса, не изненађује, пошто то може да се догоди са већим приливом људи, нарочито невакцинисаних.

Грчка, као и све друге земље, мења како правила уласка, тако и правила боравка, зато што све зависи од епидемијске ситуације. Ми смо земља која је стабилна, сигурна и зелена и мислим да је ипак најбоље и најсигурније остати овде, навела је министарка.

Она је, такође, пренела да је забележен знатан пораст у туристичком промету и попуњености капацитета у Србији, прецизиравши да је тај раст само до априла износио 20 одсто.

Још већи пораст ће бити када добијемо податке и за април, мај и јун, истакла је Матић и додала да се бележи и раст девизног прилива од туризма за 17,3 одсто у односу на прошлу годину.

Министарка је указала на то да су бањске дестинације најтраженије и да туристи највише бирају Сокобању, Врњачку Бању и Бању Ковиљачу, а да планински центри падају у други план.

После свега изнетог о чему је министарка Матић говорила, они које се иоле размеју у инострани рецетивни туризам чији ресор између осталог покрива, а поготову када је у питању ресор који је у надлежности медицинских експерата чланова републичког Кризног штаба, а једног од њих слушали смо јуче на јавном тв сервису Србије, можемо закључити да се министарка Матић и у једну и у другу тему недовољно разуме. Одустали смо чак да њене наводе коментаришемо, јер би то захтевало доста простора, а питање је да ли би то уопште имало неког смисла.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here