Mesto za reklamu
  1. 06. 2021.

У Бечу је успешно је завршена још једна школска година Просвјетине „Школе српског језика”. Деци су подељена сведочанства, а за крај је организована и историјска тура „Стазама бечких Срба” за ученике и родитеље, коју је водио историчар Златан Стојадиновић.

Упркос пандемији, Просвјетина „Школа српског језика” убрзано расте и развија се, и ни у једном тренутку није престајала с радом. За то су заслужни сви, родитељи и ученици, али највише дивне наставнице школе, које су у најтежим временима прешле на онлајн наставу и осмислиле нове активности за ђаке.

Као награду за успешну школску годину, бечка Просвјета је организовала туру за ученике и родитеље, где су сви имали прилике да сазнају више о најпознатијим Србима који су живели и стварали у Бечу, попут Вука и Доситеја, Милутина Миланковића и Паје Јовановића.

Историчар Стојадиновић је ученицима показао и адресе на којима су живели кнез Милош, краљ Милан Обреновић, али и многи други.

Ана Вучковић, ученица пореклом из Пожаревца која ову допунску школу похађа већ пет година, тврди да јој је „Просвјетина Школа српског језика” донела многе лепе тренутке. „Захваљујући професорки Весни Шпирић научила сам много о језику, историји и култури, а било је времена и за дружење и креативне радионице. Издвојила бих ипак екскурзије по Србији, када смо имали прилике да упознамо нашу прелепу земљу. С великим задовољством наставићу и даље да похађам школу јер сам ту стекла дивне пријатеље, вредна искуства и знања.”

Оснивач школе, проф. Срђан Мијалковић најављује отварање још неколико разреда у Бечу и Аустрији: „Поносан сам на све што смо урадили ових година, на тим школе, децу, родитеље и све оне који подржавају и помажу школу, јер смо сви свесни важности и потребе да наша деца не забораве, већ боље науче српски језик и образују се у свом језику и култури. Захвални смо свима који су уз школу ових година – Епархији аустријско-швајцарској и Црквеној општини Св. Саве, свештенству, нашој амбасади и конзулату, Управи за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и свим партнерским организацијама и појединцима. Стекли су се услови да Школа порасте, да се отворе нови разреди и да се наш рад настави уз још боље услове, за више деце и са новом енергијом!”

Просвјетина „Школа српског језика” постоји од 2012. године, када је Просвјета на иницијативу проф. Срђан Мијалковића, са сарадницима, заједничким трудом и залагањем покренула овај важан пројекат. Кроз школу су до сада прошли бројни ученици, који су учећи српски језик, културу, историју и књижевност допринели очувању српске традиције у Бечу. Школа се састоји од шест разреда за старије ученике од седам до петнаест година, али и разреда наставе за најмлађе од три до шест година, који похађају Малу причаоницу. У оквиру школе делује и музички разред – Мали хор Просвјете, као и Ликовни разред.

Последњих година школа се шири, па су своје разреде добили и Санкт Пелтен, Линц, Салцбург, а ради се и на формирању нових разреда у другим градовима у Аустрији и њихово укључивање у „Мрежу српских школа у Аустрији”, која би омогућила још већем броју наше деце толико потребну допунску наставу српског језика, ћирилице и традиције, као брану асимилацији и важан корак у очувању свог идентитета и културе.

„Српска стварност“ / Ј.С. /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here