Mesto za reklamu
  1. 01.2019.

Најрадоснији хришћански верски празник – Божић, прославља се широм света.

Председник Русије Владимир Путин присуствовао је божићној литургији у Цркви Преображења у Санкт Петербургу. Литургију је служио старешина цркве Николај Бриндин. У Цркви је било много верника међу њима доста деце. Празничној служби је присуствовао и вршилац дужности гувернатора Санкт Петербурга.

Руски председник је у тој цркви чекао Божић 2012. године, када је био премијер Русије. Путин је тада рекао новинарима да је у тој цркви крштен.

Божићну литургију у Храму Христа Спаситеља у Москви служио је патријарх московски и целе Русије Кирил. Служби је присуствовао премијер Дмитриј Медведев. У главној руској цркви окупило се неколико хиљада верника. Међу присутнима су, осим премијера, били чланови Савета Федерације, посланици Државне думе и други високи званичници.

Патријарх Коптске православне цркве предводио је поноћну божићну литургију у Каиру, којој је присуствовао и председник Египта Абдел Фатах ел Сиси. Литургија је одржана уз велике мере безбедности.

Широм Египта војници су се у пуној борбеној опреми придружили полицајцима у заштити верских објеката који су више пута била мета терористичких напада. На улазима у коптске цркве били су  метални детектори, а обезбеђење је претресало људе.

Божић 7. јануара поред Српске православне цркве, прослављају Руска православна црква, Јерусалимска патријаршија, Света Гора, старокалендарци у Грчкој који поштују јулијански календар.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here