Mesto za reklamu
  1. 01. 2019.

Вечерас су у Новом Саду, Нишу, Чачку, Шапцу и Зајечару одржани протести грађана, незадовољних радом власти.

Протест под паролом “Један од пет милиона – стоп крвавим кошуљама” одржан је у Новом Саду. Грађанима су се испред Српског народног позоришта обратили глумац Милорад Капор, студент права Милан Вујић и један од организатора београдских протеста Бранислав Трифуновић.

Протесту су присуствовали председник ДС-а Зоран Лутовац, посланица ДС-а Александра Јерков и Лидер Левице Србије Борислав Стефановић, јавља Радио 021.

У Нишу је одржан други протест “Стоп терору – за Ниш без страха”, као део протеста “Један од пет милиона”. Говорили су новинар Срђан Шкоро, професор Филозофског факултета у Нишу Зоран Јовановић и отпуштени радник ЈКП “Горица” Раде Рашовић.

На скупу у центру Ниша захтеване су оставке министарке саобраћаја Зоране Михајловић и градоначелника Дарка Булатовића. Затражено је и враћање оснивачких и управљачких права над аеродромом “Константин Велики”, као и заустављање партијског запошљавања, одузимања имовине од стране јавних извршитеља и искључења струје социјално угроженим грађанима. Поред тога, на протесту је затражено и расветљавање серије паљевина аутомобила у Нишу и обезбеђивање свих пружних прелаза.

Чачани су у 18 часова изашли у протестну шетњу како би изразили незадовољство радом актуелне власти, како на локалном, тако и на републичком нивоу.

Организатори су истакли захтеве за фер и поштене изборе, слободну медијску сцену, да се заустави насиље, да се пронађу налогодавци убиства Оливера Ивановића, као и напада на Борка Стефановића. Чачани су шетњом централним градским улицама скренули пажњу и на локалне проблеме, захтевајући да се смањи загађење Западне Мораве, да се спречи одлазак младих из Чачка и да се младима обезбеди будућност коју заслужују.

Протестна окупљања и шетња грађана и у Шапцу, без страначких обележја, али уз пиштаљке и пароле “Зар је морало поново”. Кратко су им се обратили представници грађана са поруком “Вучићу, схвати, нећемо стати” и овогодишњи председник Чивијашке републике Предраг Кораксић Коракс.

Осим заустављања насиља демонстранти траже пет минута за протесте на РТС-у и једнако извештавање о свим политичким опцијама, проналажење починиоца и налогодаваца убиства Оливера Ивановића и напада на новинара Милана Јовановића, траже оставку министра унутрашњих послова и образложење плана за Косово од председника Вучића.

И више стотина Зајечараца вечерас је учествовало у протестној шетњи. Основни захтев учесника протеста био је да се сви они који су од 2004. године до данас учествовали у вођењу града и јавних предузећа и према њиховим речима направили дуг од преко две милијарде динара повуку са власти.

Други захтев је да сви они који сада представљају опозицију актуелној власти у граду морају хитно да изађу из градске скупштине и бојкотују рад локалног парламента.

„Српска стварност“ / РТС, 021 /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here