Mesto za reklamu
  1. 01. 2019.

У Новом Саду, Нишу, Ужицу, Чачку, Крушевцу, Врању, Зајечару и Шапцу одржани су нови протести под слоганом “Један од пет милиона”.

У Новом Саду је одржан други протест грађана под паролом “Један од пет милиона – Стоп крвавим кошуљама”. Грађани су се окупили у 18 часова код Српског народног позоришта, где су им се обратили доценткиња Филозофског факултета у Новом Саду Бојана Бодрожа, професорка Филозофског факултета у Београду Ивана Спасић, студенткиња Академије уметности у Новом Саду Теа Вукадин.

Након говора, кренула је протестна шетња Јеврејском улицом, затим Булеваром ослобођења, потом у Максима Горког до зграде РТВ-а, те до зграде Покрајинске владе.

Окупљени су носили различите транспаренте и заставе Србије и Војводине.

Данас је и више од 70 професора, асистената, сарадника и истраживача са Филозофског факултета у Новом Саду дало подршку грађанима који протестују у више градова Србије.

Новосађани су први пут изашли на улице у организацији иницијативе “Један од пет милиона” прошлог петка.

У Нишу је одржан трећи протест “Стоп терору – за Ниш без страха”, као део протеста “Један од пет милиона” који се одржавају у Београду и још неким градовима. Организатор протеста је Покрет младих “За Ниш без страха”. Говорили су бивши инспектор полиције Небојша Благотићи Нађа Стошић, испред Покрета младих.

 На скупу у центру Ниша захтеване су оставке министарке саобраћаја Зоране Михајловић и градоначелника Дарка Булатовића. Затражено је и враћање оснивачких и управљачких права над аеродромом “Константин Велики”, као и заустављање партијског запошљавања, одузимања имовине од стране јавних извршитеља и искључења струје социјално угроженим грађанима.

Затражено је и расветљавање серије паљевина аутомобила у Нишу и обезбеђивање свих пружних прелаза. Као нови захтев додато је и преиспитивање рада Градске топлане у Нишу, која је увећала рачуне за грејање за претходни месец.

У Врању је вечерас први пут организован грађански протест. На градском шеталишту окупљени су носили транспарент “Врање без страха – један од пет милиона”. Траже оставку председника Александра Вучића, пристојну и слободну Србију, једнаке услове за све. Грађани су затим шетали главним градским улицама, јавио је дописник РТС-а.

Протести у Врању

Протест је одржан и у Крушевцу, граду у којем је крајем новембра нападнут Борко Стефановић, што је иницирало протестне шетње грађана и опозиције.

Окупљеним грађанима на Тргу глумаца обратили су се најпре Бобан Јовановић, који је повређен када и лидер Левице, и који је заједно са суграђанима вечерас протестовао против насиља које је, како је рекао, режим наметнуо на свим нивоима.

Професорка српског језика и књижевности Душанка Милосављевић је рекла да је дошла из личних побуда, да окупљени нису политичари, већ незадовољни грађани који за добробит града од кога не одустају, као и земље у којој живе упозоравају да нешто опасно није добро у друштву.

Захтеви окупљених Крушевљана су оставке градоначелнице и одговорних за рад Топлане, дупло мањи рачуни за грејање у наредна три месеца, као и да Крушевац буде безбедан град којим не управљају криминални кланови.

Протести у Крушевцу

Желе боље услове лечења, право на истините информације и другачије мишљење, и одлазак Александра Вучића кога сматрају за најодговорнијег за лоше стање у држави.

“Почело је”, “Издржаћемо” поручили су Шапчани са друге протестне шетње “Један од пет милиона”.

Окупљеним грађанима у центру града обратили су се новинар Ненад Кулачин и организатор протеста Душан Туфегџић.

Младе су позвали да уче стране језике, како би земљу могли достојанствено да представе на међународној сцени, а власти да ће их и поред лошег времена бити све више.

Захтеви учесника протеста су исти као и претходног петка. Осим заустављања насиља, траже пет минута на РТС-у за протесте, једнако извештавање о свим политичким опцијама на Јавном сервису, затим проналазак починилаца и налогодаваца убиства Оливера Ивановића и напада на новинара Милана Јовановића.

Траже и оставку министра унутрашњих послова Небојше Стефановића као и образложење  плана за Косово од председника Вучића. Уз пиштаљке и пароле из пешачке зоне, окупљени Шапчани прошетали су главним градским улицама.

И овог петка у Чачку је одржан протестни скуп, “За Чачак без страха”. Окупљеним грађанима обратили су се организатори протеста као и новинар Срђан Шкоро, и професор књижевности Владимир Димитријевић.

Поновљени су прошлонедељни захтеви да се обезбеде фер и поштени избори, слободни медији, да се заустави насиље као и да се пронађу налагодавци и убице Оливера Ивановића, и покушаја убиства Борка Стефановића.

Поновљени су захтеви за смену локалних власти, захтевано је да се спречи одлазак младих из града, реше комунални проблеми и врати биоскоп на чијем је месту саграђена модерна стамбена зграда. Одржана је протестна шетња центром града, а колона је прошла и поред места где је некада био биоскоп, као и поред полицијске станице.

Више стотина грађана протестволо је и на Тргу Николе Пашића у Зајечару и прошетало градским улицама узвикујући пароле против градске власти.

Протести у Зајечару

Поновљени су захтеви да сви политичари који су од 2004. године учествовали у креирању власти, и према њиховим речима довели град до банкрота, одмах поднесу оставке. Од представника опозиције тражи се да напусте локални парламент и бојкотују градску власт, а од медија објективно информисање.

Такође, учесници протеста инсистирају да престану притисци на просветне раднике, којих је, како су рекли, ових дана било, и све оне који учествују у овој акцији “слободних грађана”.

Протестовало се и у Ужицу. Окупљањем испред зграде Скупштине града, а потом и шетњом главном улицом до Трга, грађанском протесту “Један од пет милиона” придружили су се и Ужичани са поруком “Буђење Ужица”, изражавајући незадовољство локалном и републичком влашћу.

Са протеста је упућен позив председнику државе да поднесе оставку, као и градским челницима. Протестној шетњи се придружила и Ужичка одбрамбена лига и малинари, најавивши ново окупљање следећег петка.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here