Mesto za reklamu
  1. 04.2019.

Протести грађана “Један од пет милиона” настављени су и вечерас, али без уобичајених шетњи. Протестовало се у Ваљеву, Ужицу, Новом Саду, Крушевцу, Суботици, Шапцу, Чачку…

Осим изјава незадовољства актуелном влашћу, на протестима су се чули и захтеви за решавање локалних проблема, промену изборног система, ефикасније правосуђе, заштиту новинара, боље путеве и решавање комуналних проблема. И позиви на сутрашњи протест у Београду.

У Новом Саду је у одржан 13. протест “Један од пет милиона”, а грађани су се окупили испред Српског народног позоришта где су одржани говори, а окупљенима се обратио глумац Радослав Рале Миленковић.

Протестном скупу су се придружили и новосадски студенти, који су се окупили код фонтане испред студентског дома “Слободан Бајић”, сат времена пре протеста.

Шетње централним градским улицама није било јер, како су саопштили организатори, “није се знало да ли ће грађани Новог Сада моћи безбедно да прођу градским улицама у условима одржавања контрамитинга присталица власти из свих крајева земље који је био најављен за исто време у центру града”.

Грађани су позвани да се прикључе протесту сутра у Београду, под слоганом “Сви као један”.

Уз транспарент “Вратите Суботицу Суботичанима” и заставе Србије, око две стотине Суботичана десети пут је учествовало у протестној шетњи централним градским улицама.

Говорећи пре шетње, политиколог Душко Радосављевић рекао је да су разорене све институције у Србији. Констатовао је да нема слободе изражавања и слободних медија, што сматра неопходним за модерну државу.

“Грађанско друштво мора ефикасно да одговори на јасне намере претварање државе у ауторитарну структуру”, нагласио је Радосављевић.

На протесту “Један од пет милиона” који је у Нишу одржан 14. пут поновљени су захтеви за одласком актуелног режима и слободним изборима на свим нивоима. Организатори су позвали грађане да сутра у што већем броју оду у Београд на заједнички протест сопственим аутомобилима и редовним аутобуским линијама, пошто, како су рекли, актуелни режим забрањује превозницима да возе грађане на сутрашњи протест.

Председник Полицијског синдиката Србије Вељко Мијаиловић позвао је грађане да на протесту у Београду не улазе у сукобе са полицијом, да не омаловажавају и не вређају полицајце који буду обезбеђивали скуп, јер су они, каже, мобилисани и морају тамо да буду, без обзира на то шта заиста мисле.

Лидер покрета Двери Бошко Обрадовић рекао је да се опозиција у Србији ујединила, без обзира на политичке и идеолошке разлике, одлучна да смени актуелну власт. У два наврата група људи скандирала је против говорника протеста, али озбиљнијег инцидента није било.

Протест грађана у Шапцу

Против власти протестовали су и Шапчани. Са поруком “Има нас”, 13. пут окупили су се у центру града. Пре протестне шетње, на скупу су говорили Срђан Миливојевић, бивши посланик Демократске странке, који је позвао Шaпчане да у суботу масовно дођу у Београд, док је професор Велимир Кузмановић рекао да ће наш народ сутра бити два корака ближе слободним медијима и корак ближе слободним изборима.

На протесту “Један од пет милиона” на Тргу глумаца у Крушевцу организатори су поновили захтеве због којих се окупљају сваког петка тражећи смену власти, оставке градоначелнице Јасмине Палуровић и градских већника, надзорног органа ЈКП “Градска топлана”, умањење три наредна рачуна за грејање, бољу безбедност, квалитетнију здравствену заштиту, право на правовремене и истините информације.

Како су истакли, блокаде путева и отказивање аутобуса неће спречити Крушевљане да стигну до Београда и Народне скупштине јер желе слободну Србију.

Окупљеним грађанима обратили су се Милан Станимировић, новинар из Врбаса, а потом филмски и ТВ редитељ Јанко Баљак, који је рекао да ће Србија ускоро бити слободна земља, слободних медија и додао: “Изборићемо се за изборе под равноправним условима, за демократски дијалог ‘не желимо више никада диктаторе, не желимо Милошевића поново’.”

И вечерас је на градском тргу “Карађорђев дуд” у Смедереву одржано протестно окупљање грађана “Један од пет милиона”, једанаести пут по реду. Говорници су позивали окупљене да се сутра заједно нађу у Београду, на централном протесту опозиције. Није било спољних говорника, а није било ни уобичајене протестне шетње.

Овог петка у Чачку није одржан протест “Један у пет милиона”, што је био случај претходних дванаест седмица. Организатори су испред споменика Степи Степановићу, где је, иначе, место протестног окупљања за присутне грађане дали информације о сутрашњем одласку у Београд на протест опозиције.

Окупљање је почело минутом ћутања за преминулу одборницу Двери, Милицу Прокић.

Неколико стотина Зајечараца протестовало је 12. пут против актуелне локалне и републичке власти. На скупу “Један од пет милиона” захтевали су да сви локални функционери који су на власти од 2004. године поднесу оставку, да опозиција не учествује у раду градске скупштине, да се Зорани Михајловић одузме звање почасне грађанке Зајечара као и да медији, “нарочито РТС”, извештавају о протестима. Захтев је и да се организују фер избори, али и фер услови у медијима.

У Ужицу су окупљеним грађанима говорили пуковник у пензији Драган Крсмановић и Зоран Филиповић, новинар и писац, који је и иначе водио свих 12 окупљања. Крсмановић је оспорио легитимитет председника Александра Вучића, премијерке, а нарочито министра одбране и Генералштаб који, како каже, већ пола века раде и подржавају једну партију.

Пошто су у исто време одборници владајуће коалиције у Градској кући дежурали, због како кажу спречавања насиља поручено им је: “Останите ви ту ми одосмо за Београд”. Такође, речено је да нико није био спреман да уступи аутобусе за Београд, а Железница је тражила спискове путника за групне карте.

Позвали су Ужичане на миран протест у Београду, без насиља и наседања на провокације.

Десети протест у Ваљеву у 19.30 почео је читањем ваљевских вести, међу којима је да ће једну од најстаријих школа у Србији, Основну школу у Доњој Каменици, основану 1829. године градска власт затворити због “великих трошкова”.

Окупљеним грађанима обратила се, између осталих, Аида Ћоровић, борац за људска права, која је нагласила да власт хушка грађане једне против других, да је друштво на ивици грађанског рата, али да грађани морају пронаћи начин да се то не догоди.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here