Mesto za reklamu
  1. 11. 2021.

Под паролом “Стоп режимском насиљу” активисти покрета “Не давимо Београд” одржали су протестни скуп на Тргу Републике. Окупљање је организовано као реакција на, како кажу организатори, насиље и хапшења грађана широм Србије, током блокаде путева. Као организатори скупа потписују се “Не давимо Београд”, Отворена грађанска платформа “Акција”, “Заједно за Србију” и Еколошки устанак. Протест одржан и у Шапцу.

Окупљени су носили транспаренте на којима пише “За добар Београд”, “Рио Тинто еколошки нацизам”, а њима су се обратили лидер “Заједно за Србију” Небојша Зеленовић, еколошки активиста Александар Јовановић Ћута, Добрица Веселиновић из покрета “Не давимо Београд”, као и адвокат Данијела Несторовић и активиста Странке слободе и правде Брајан Брковић.

Они су поручили окупљеним грађанима да компанија “Рио Тинто” не сме да буде у Србији и захвалили “Еко стражи” која је данас организовала протесте против загађења ваздуха.

Активиста Еколошког устанка Александар Јовановић Ћута најавио је да ће и следеће суботе бити организоване блокаде мостова и саобраћајница широм Србије, у знак протеста против усвајања закона о експропријацији и референдуму. Председнику Србије Александру Вучићу поручио је да када буде потписивао Закон о експропријацији, добро размисли да “свака кућа у Србији има бар по један чекић”.

Окупљени су захтевали и хитно привођење возача багера, као и привођење особа које су, како тврде, палицама и чекићем напали грађане који су протестовали у Шапцу.

Председник странке “Заједно за Србију” Небојша Зеленовић затражио је са протеста “моментално пуштање на слободу” Драгана Миловановића Црног, који је у Шапцу јуче спречио возача багера када је кренуо на народ окупљен у блокади саобраћаја, “као и име човека који је дао наређење да се полиција повуче, а наступе батинаши”.

Након тога учесници протеста кренули су у шетњу. Дошли су до зграде Радио-телевизије Србије. Како су навели, желели су да РТС чује њихове захтеве и да се на РТС-у чује све оно што се јуче дешавало у Србији.

Учесници протеста испред зграде РТС-а

Поред тога, организатори су позвали грађане да сутра у 10 сати дођу у Лозницу где ће бити одржана седница Скупштине општине на чијем дневном реду је просторни план за пројекат “Јадар”.

Вечерас је одржан протест и у Шапцу. Окупљени су захтевали да се укине притвор демонстранту Драгану Миловановићу који је јуче зауставио багер на мосту који је покушавао да прође кроз групу људи и ухапсе сви који су летвама и чекићима тукли грађане.

Протест одржан и у Шапцу

У Србији су у суботу организовани протести и блокада кључних саобраћајница у знак протеста против доношења закона о експропријацији земљишта и закона о референдуму, током којих је дошло до неколико инцидената.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here