Mesto za reklamu
  1. 06. 2020.

У сусрет сутрашњим изборима у Србији, испред Дома Народне скупштине Србије, организован је протест народа, на коме се окупило по речима организатора више хиљада људи. Скуп, који је почео у 17.00,  је организовао народни посланик Срђан Ного. Саобраћај на Тргу Николе Пашића на платоу и улици у оба смера је блокиран.

Ного је скуп претходних дана најављивао, указивао је званичним институцијама да су најављени избори незаконито заказани и да смо у ситуацији да немамо легалне државне институције. Истакао је да је држава незаконито увела ванредно стање и да су прекршене многе законске одредбе.

„Покушавао сам да изнајмим аутобусе за вас, али у томе нисам успео. Све су чинили да спрече овај догађај, покушаван је да буде обесмишљен, због тога вам хвала. Ја сам овде због вас, причам оно што желите и што осећате. Није мени ова идеја пала зато што сам ја паметан, већ зато што сам причао са вама и видео шта вас то мучи – рекао је Ного.

Окупљенима је потом поручио да их је позвао на „стрпљење у игри живаца“ да би одржали своје изборе, ушли у Народну скупштину, одржали конститутивну седницу, изабрали Владу и прогласили Устав.

„Нисмо дошли да рушимо, нисмо дошли да се бијемо. Ово није плишана револуција, ово није пуч, ово је празник демократије“, рекао је Ного.

Ного је навео да било који грађанин има право да уђе у Скупштину, а не само он као посланик, зато што му је посланички мандат истекао 3. јуна као и свим осталим посланицима, због чега су, како је додао и посланици само обични грађани.

Потом су одржани „избори за народне посланике“ и прочитана њихова имена, која су аклимацијом грађана усвојена. Ного је објаснио да се за та 250 имена гласало електронским путем и додао да су то нови посланици који морају да уђу у Скупштину.

Затим су новоизабрани „народни посланици“, предвођени Срђаном Ногом, који је иначе био на списку „новоизабраних посланика“ покушали да уђу у Скупштинско здање.

На њиховом путу им се испречио кордон полиције. До контакта са полицијом није дошло и Срђан Ного је тражио разговор са најодговонијима, који предводе одред полиције која штити скупштинско здање. Из разговора који је преношен јавно, а то је посебно пренео и и Ного, потврђено да су они званичници МУП-а, али да они немају овлашћење да дозволе слободан улазак у Скупштину. Ного је захтевао и да се позове министар полиције или директор полиције, владе која је, како је рекао нелегитимна и речено је да ће им позив бити прослеђен.

Претходно, је на скупу речено, да се грађани неће разилазити док им се не дозволи да уђу у Скупштину.

Јаке полицијске снаге и даље чувају зграду Скупштине Србије. Преко озвучења емитују се патриотеске песме, а учесници су чак заиграли и коло.

Нешто касније, са појавом мрака, учесници су се ипак разишли, а наводно је договорено да се скуп сутра наставља.

Све у свему, скуп је био лоше организован, а највише могу да буду незадовољни, они који су из личних разлога желели да изразе незадовољство личним и свеукупним стањем у друштву. Дошли су са неким циљевима, а разишли се у сваком случају разочарани.

„Српска стварност“ / Агенције /  

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here