Mesto za reklamu

23.03.2019.

Шеснаести пут по реду, протест „1 од 5 милиона“ почео је вечерас у Београду под паролом „Исто место — исти захтеви“, уз химну Србије и минут ћутања за жртве НАТО бомбардовања 1999. године, а чело колоне у шетњи препуштено је студентима који су били привођени током насилних демонстрација прошлог викенда. На Платоу испред РТС одржан је перформанс – преноси Танјуг. Протести су одржани и у више других градова Србије.

Протест је почео на Платоу око 18 часова. Окупљенима су се обратили глумац Бранислав Лечић и генерал у пензији Срето Малиновић.

Лечић је рекао да су захтеви демонстраната оставке председника Александра Вучића, премијерке Ане Брнабић и председнице Скупштине Маје Гојковић.

Захтева се и оставка руководства РТС-а и чланова и чланица РЕМ-а као и обезбеђење за поштене изборе у року од шест до девет месеци.

Како је рекао, уколико се захтеви не испуне, цела Србија окупиће се у Београду у суботу 13. априла.

Навео је да је пре 28 година имао исте захтеве да младост и српска памет кажу своју реч. Рекао је да власт хоће да их се плаше и да им се диве и додао да се демонстранти не плаше и да се не диве.

Након обраћања Лечића, на платоу је пуштена химна “Боже правде” и одржан је минут ћутања за жртве бомбардовања 1999. године.

Генерал у пензији Срето Малиновић је рекао да му је част да се обрати пред онима који су устали против неправде и понижавања разума Србије.

Захвалио им је што су га инспирисали да настави да се бори и указао да је сутра 20 годишњица од НАТО агресије на Србију.

Поручио је да неке ране не могу да зацеле и да је тада државном руководству представљено какав је однос санга и начин на који НАТО ратује, као и могуће последице. Упркос томе, додаје, ушло се у рат да најјачом силом али је пружен отпор који агресор није очекивао.

Међутим, каже да је онда потписан некакав споразум којим су жртве и трауме народа учињене узалудним. Рекао је да сада државу воде исти људи који “потурају тезу да су њихови претходници изгубили Космет”.

Са Платоа су демонстранти кренули у протестну шетњу до зграде РТС-а, преко Македонске и Светогорске улице.

Испред зграде РТС-а одржан је перформанс под називом “Дневник слободне Србије” у ком су се обратили неки од оних који су прошле недеље ухапшени због упада у РТС –  студенти Крста Томковић, Стефан Симић, Урош Савић, Милош Декић и Стефан Новаковић.

Они су рекли да власт хапси и пребија студенте, да их гура низ степенице. Навели су и да се полиција и жандармерија злоупотребљавају.

Како су рекли, млади одлазе у иностранство а уништено је и здравство. Поручили су да желе да живе нормално и да је потребан политички дијалог а не монолог. Захвалили су свима на подршци.

Активисти су поделили цвеће поводом годишњице НАТО бомбардовања а упаљене су и свеће да би се, како је речено, скинуо “медијски мрак”.

Бранислав Лечић је позвао окупљене испред РТС-а да се упуте до Касационог суда да би пружили подршку грађанима задуженим у “швајцарцима”. Перформанс испред РТС-а је завршен песмом “Востани Сербије”.

Демонстранти упалили свеће испред зграде РТС-а

Организатори протеста у Београду претходно су позвали грађане да се уздрже од насилних и увредљивих радњи и да, достојанствено и културно изразе своје незадовољство актуелним режимом. Међу окупљенима су били и лидери Савеза за Србију.

Шетало се и у још неколико градова у Србији. У Крагујевцу су грађани прошли главним градским улицама и незадовољство исказали дувањем у пиштаљке и транспарентима против актуелне власти.

У Пироту се окупљенима најпре обратио историчар Владимир Добросављавић, који је поручио да није битан број људи који се окупља, већ сој, да борба мора да буде непрекидна док се не сруши режим Александра Вучића.

Протест је одржан и у Брусу. Организатори су истакли “да сви који деле демонстранте и лидере на пожељне и непожељне нека не чине то, јер боримо се против оних који су нас поделили на пожељне и непожељне градјане Бруса”.

Први протест у Београду одржан је 8. децембра и то под називом “Стоп крвавим кошуљама” због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића у Крушевцу 23. новембра.

Упућени су захтеви да се открију налогодавци убиства Оливера Ивановића, да се открије ко је покушао да убије Борка Стефановића и да се сазна ко је покушао да убије новинара Милана Јовановића. Након тога додати су и захтеви да оставке поднесу и министар полиције Небојша Стефановић, директор РТС-а Драган Бујошевић и главни и одговорни уредник Информативног програма РТС-а Ненад Љ. Стефановић. Објављивање плана за решавање питања Косова такође је један од захтева.

 „Српска стварност“ / Агенције, РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here