Mesto za reklamu
  1. 11. 2021.

Због радова који се изводе на Макишком пољу, где ће бити изграђен депо за Београдски метро, око поднева на том простору су се у знак протеста окупили грађани у организацији покрета “Еколошки устанак”.

На Макишком пољу јутрос су почели радови на насипању и припреми терена на простору где ће бити изграђен депо будућег метроа. Незадовољни одлуком да се метро гради на Макишком пољу, окупљени грађани сматрају да ће на тај начин бити угрожено водоизвориште у том делу града.

Носе транспаренте на који тма пише “Ко воду брани, на доброј је страни”, “Стоп уништавању водоизворишта Макиш”, “Туђе нећемо, своје не дамо”, “Весићев метро плаћају сви грађани Србије”.

Међу окупљенима су били еколошки активиста Александар Јовановић Ћута, као и представници опозиционих странака и удружења, председник ДС Зоран Лутовац, Заједно за Србију Небојша Зеленовић, “Не давимо Београд” Добрица Веселиновић, ПСГ-а Павле Грбовић, председница београдског одбора ССП Мила Поповић, представница Двери Радмила Васић…

Новинарима су се обратили Александар Јовановић Ћута, Радомир Лазовић из Иницијативе “Не давимо Београд” и председник Заједно за Србију Небојша Зеленовић.

Јовановић је навео да су стручњаци потврдили да ће изградњом метроа бити угрожено водоизвориште на Макишу, те да ће у Београду људи остати без воде, и да је на грађанима да одлуче да ли ће то дозволити или не.

“Ово се неће решавати за два дана, ова борба ће бити дуготрајна”, рекао је Јовановић.

Он је додао да ће и даље звати људе на протесте, додајући да су избори други начин да се проблем реши, а трећа су, каже, “улица и физички сукоб, барикаде где год се појаве као и до сада”.

Додао је да ће и питање Макиша, као и питање Јадра бити “интернационализовано”, односно да ће бити укључене и стране амбасаде и да ће обавестити све “какав се злочин спрема у Београду”.

Радомир Лазовић из Иницијативе “Не давимо Београд” рекао је да ће цену метроа, која је, каже, “астрономска”, плаћати сви грађани, и замерио да метро неће повезати здравствене, образовне институције, саобраћајна чворишта, железничку и аутобуску станицу.

Како тврди, метро ће се градити на траси на којој ће бити изграђени станови и где ће инвеститори зарађивати на квадратима.

За њега нема сумње да такав метро није у интересу грађана, додајући да би метро требало да повезује најгушће насељене области града како би се смањиле гужве у саобраћају.

Небојша Зеленовић тврди да ће, ако се изгради почетна станица и велико насеље на Макишу, Београд остати без воде, те да је тај пројекат повезан са пројектом Рио Тинта у Јадру, јер су оба водоизворишта, каже, угрожена.

Додао је да се они залажу за прилику да се оствари добар живот, да се зауставе “суманути” пројекти, те да ће о томе грађани одлучивати на изборима и позвао грађане да гласају за њих.

На лицу места било је полиција, чији су се припадници налазили и на Обреновачком путу, одакле нису дозвољавају возилима да скрену у улицу Боре Станковића.

Није било инцидената, а учесници нису ометали раднике који изводе радове.

Протест протиче без инцидената, а учесници не ометају раднике који изводе радове.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here