Mesto za reklamu
  1. 19. 2019.

Због учесталих претњи и напада на новинаре на друштвеним мрежама, данас је испред Тужилаштва за високотехнолошки криминал у Београду одржана протест који је организовао недељник Време.

Са скупа који је одржан под слоганом “Зауставите насиље над новинарима”, окупљени су од Тужилаштва затражили заштиту Тамаре Скрозе, Слободана Георгијева, Јоване Глигоријевић и других новинара који су били изложени претњама – често и од припадника власти.

“Ја данас стојим овде зато што се плашим за новинаре, Слободана Георгиева, Тамару Скрозу, Драгану Пећо, Недима Сејдиновића, Сању Кљајић, Вању Ђурић и за друге колеге који честито и поштено раде свој посао”, рекла је Јована Глигоријевић из Времена на скупу и прочитала неколико претећих порука које је добијала:

Директор Центра за истраживачко новинарство (ЦИНС) Бранко Чечен упитао је шта још треба да се деси да би надлежни реаговали на претње новинарима у Србији и додао да смрт новинара у Србији “није хипотеза”, јер се до сада десило већ три пута, али могло је и много више:

Тамара Скроза, новинарка Времена, оценила је да је највећи проблем у вези са претњама у томе што “правосудје може да ћути на све што се дешава”.

“Ни једном када су ботови нас нападали, када нас је неко из власти нападао, они ништа нису урадили. И ми сада кажемо – урадите нешто. Саслушајте шефове тих ботова, информативних служби СНС-а, они имају своје име и презиме. Они се и сами томе хвале на друштвеним мрежама. Саслушајте председника државе, он је председник странке. Он зна доста о томе”, рекао је новинар БИРН-а Слободан Георгиев.

По његовим речима, циљ ове акције да запосленима у Тужилаштву укажу да је њихов посао да контролишу “ове доле из Немањине”. Ово није притисак на њих, већ подршка за њих и позив да почну да раде свој посао, додао је Георгијев.

Протесту новинара зграде Вишег јавног тужилаштва у Београду присуствовали су и лидери Савеза за Србију Драган Ђилас, Зоран Лутовац, Зоран Живковић, Драган Јовановић и други.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here