Mesto za reklamu
  1. 03. 2019.

У центру Северне Митровице,одржан је  протест Срба против антицивилизацијских такси, политичког прогона и монтираних потерница, покушаја отимања Трепче и гушења права Срба на Косову.

Висе хиљада окупљених код споменика Цару Лазару носили су заставе Србије, и комбината Трепча север, као и транспаренте “Не дамо север, “Подршка председнику Вучићу”, “Одавде нема назад” и друге.Говорници су измедју осталог  исказали нездовољство последњим потезима Пристине,побунили су се против иницијативе за уједињење северне и јузне Косовске Митровице а затразили су И да се престане са застрасивањем И нападима на србе И њихову имовину у Метохији .

Потпредседник Српске листе Игор Симић истакао је да се српски народ данас окупио никад одлучнији и  истрајнији у намери да остане и опстане на овим просторима.

„Окупили смо се да сачувамо  право на слободу и живот нас и наших потомака,  али да сачувамо и нашу Трепчу и све оне привредне потенцијале  и наше људе који се боре  да овде живот не стане“ поручио је Симић и додао да ни мир, али ни слобода немају алтернативу.

„ Ми нећемо тихо и у мраку нестати са ових простора, ма шта нам спремали они са друге стране“ рекао је Симић.

Члан председништва Синдиката „Трепче“ Ратомир Милојевић  поручио је  да радници Трепче немају морално право да прихвате једнострани и како је рекао „једнонационални акт Приштине“ којим се мења будућност овог комбината.

„Никада нећемо прихватити примену закона , који не уважава наше животне интересе. Свесни смо да они имају само политичке циљеве,  од којих је крајњи циљ укидање наших радних места – извора наше егзистениције и протеривање радника са ових простора. Не смемо то дозволити“ поручио је Милојевић.

Он је додао да је једини захтев радника Трепче Приштини да их пусти да несметано раде и да за свој рад  примају плате од којих живи око 2500 породица.

Декан Економског факултета Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици Тања Вујовић рекла је да ће се и професори и студенти окупљати онолико пута и онолико дуго колико то буде било потребно да како је рекла „покажемо свету да не пристајемо на понижења, таксе и забране“.

Вујовић је подвукла да српски народ не пристаје на протеривање и хапшење чланова породица и сународника, на притиске из Приштине и ћутање међународне заједнице.

„Овим путем поручујемо, да бирамо да живимо на земљи наших прадедова,  да се образујемо на српском језику, да пишемо ћирилицом  и да пратимо најновија научна достигнућа“ поручила је Вујовић.

Директор КБЦ у Косовској Митровици Милан Ивановић навео је да “косовске институције и шиптарске власти наркокартела” најављеном регистрацијом Трепче покушавају да заврше етничко чишћење такозваног независног Косова у чему имају помоћ својих западних ментора.

Додао је да то раде и увођењем такси и покушајем отимања Газивода, Трепче, одузимањем права на рад Србима, као и покушајем анексије Митровице.

И формирањем војске коју треба распоредити по северу”, навео је Ивановић и додао да срећом Срби на КиМ имају подршку државног врха Србије, који неће дозволити насиље над Србима у покрајини.

Казао је да непријатељско расположење према Србима на КиМ долази од Албанаца, са запада, али и из Београда, од оних који организују “вечерње протесте” како им се, каже, лица не би видела и не би се знало ко их организује.

“Знамо ми ко су они, знамо да су организовани са стране, да су плаћени са стране. Ту су они који су ојадили ову земљу и обогатили се на њен рачун, који су поставили границу између нас и остатка Србије, који су готово признали независно Косово. Ту су и браћа глумаца, па један каже треба легализовати дрогу и да Косово није Србија”, рекао је Ивановић.

Подсетио је да су представници Срба са КиМ имали састанак са председником Александром Вучићем и навео да је председник поновио да неће дозволити косовску Олују нити било какво насиље над српским народом на КиМ.

Додаје и да је државна политика према КиМ данас безрезервна подршка Србима на КиМ, улагање у развој покрајине и остваривање што бољих услова за живот Србима.

“То говори о озбиљности и одговорности државне политике”, рекао је Ивановић и додао да је против замрзнут конфликта, већ за компромис, те да ствари треба што хитније решавати.

Председник Студентског парламента Филозофског факултета Лука Јовановић, иначе студент историје у Косовској Митровици, рекао је да је сврха науке коју проучава да научи како се треба понашати у садашњости, али и како испланирати будућност.

“Ако погледамо историју Трепче, срешћемо само имена попут краља Милутина, цара Душана, Николе Пашића, краља Александра Карађорђевића и многих других, али нећемо срести ниједног Рамуша или Хашима који су ишта урадили за Трепчу осим што су дизали штрајкове, побуне и подметали пожаре”, казао је Јовановић.

Поручио је да ће се студенти и даље борити против отимања Трепче, али и против такси од 100 одсто, као и иницијативе за уједињење Митровице.

Скупу је приствовао велики број грађана који су носили српске заставе и заставе са грбом Трепче и транспаренте на којима је писало: „Не дамо Трепчу“, „Србијо помози“, „Странци дођу и оду, таксе остају“ итд. Међу окупљеним грађанима  су били сви представници локалних самоуправа са севера Косова и Метохије.

„Српска стварност“ / ТВ Мост, Радио Косовска Митровица /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here