Mesto za reklamu
  1. 12.2018.

У центру Бањалуке одржан је нови протест неколико хиљада активиста групе “Правда за Давида”. Јаке полицијске снаге нису дозоволиле окупљенима да приђу Тргу Крајине. После краће шетње, отац убијеног Давида Драгичевића, Давор позвао окупљене да се мирно разиђу до сутра у 18 часова.

Активисти групе “Правда за Давида” 276. пут одржали су протест у центру Бањалуке, где су јаке полицијске снаге блокирале Трг Крајине.

Полиција је окружила грађане, присутнима се мегафоном обратила да су ту незаконито и да ће уколико не напусте трг морати да реагују. Окупљени су се потом упутили према Црквеној где је пронађено тело убијеног Давида Драгичевића.

Потом се вратили назад, зауставивши се на улазу Трга Крајине код Музеја савремене уметности Републике Српске.

Међу грађанима су могли да се виде транспаренти са натписом “Давидово срце”, а окупљени су узвикивали: “Убице, убице”.

Отац убијеног Давида Драгичевића, Давор позвао је окупљене да се мирно разиђу до сутра у 18 часова.

“Свако ко направи било какав инцидент није члан групе ‘Правда за Давида’ и нека се МУП РС за њих побрине, али нико нема право да пријети”, поручио је Давор Драгичевић.

“Ја ни прије никоме нисам пријетио, ја сам отац који 276 дана завија, а јуче су привели мене”, рекао је Давор Драгичевић и додао да су убице његовог сина и даље на слободи. “Хвала свима што су нас подржали. Ја живота више немам, мени су све узели”, додао је Давор.

Масовни протест је у Бањалуци најављен након јучерашњег хапшења родитеља страдалог Давида Драгичевића, појединих опозиционих политичара и бањалучких новинара.

Mинистар унутрашњих послова Републике Српске Игор Лукач рекао је да је донета одлука о забрани одржавања протеста на Тргу Крајине, као и да на јучерашњем скупу није била употребљена “прекомерна сила”.

Након што је јуче са Трга Крајине уклоњен симболични споменик “Давидово срце”, грађани су направили друго унутар којег су палили свеће, а када су комуналци кренули и то срце да уклањају, дошло је до сукоба у којем је неколико особа повређено.

Давор Драгичевић је раније данас пуштен из притвора након саслушања у Окружном јавном тужилаштву у Бањалуци.

Пре протеста Давор Драгичевић се захвалио свим медијима који су преносили јучерашњи протест те тако послали истину о његовој борби за истину.

“Ухапсили су ме јуче први пут. И Сузану. Дјеца су била закључана у кући. То је одраз институција према мени. Желим сретан Божић људима који славе, али и људима у ЕУ, људима који хране убице и саучеснике убиства мог дјетета”, рекао је Драгичевић.

Бивши посланик у Народној скупштини Републике Српске Адам Шукало је позвао је раније на миран и достојанствен скуп да би грађани поново вратили припадајућа демократска и људска права.

“Владавина права умјесто терора и репресије Лукачеве полицијске хунте. Правда, истина и казне за убице и оне које их штите као помагачи и јатаци”, написао је Шукало на свом Фејсбук профилу.

„Српска стварност“ / РТС, Кликс, Независне /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here