Mesto za reklamu
  1. 04. 2019.

Испред зграде Народне скупштине одржава се протест под слоганом “Сви као један – 1 од 5 милиона”.

Скуп је почео око 15 сати интонирањем химне Србије.

Протест испред Народне скупштине

Драмски уметник Хаџи Ненад Маричић рецитовао је на почетку песму Владислава Петковића Диса “Наши дани”.

“Грађани Србије од данас више ништа неће бити исто. Србија је била, јесте и биће слободна. Живела слободна Србија”, поручио је Маричић.

Професор Факултета политичких наука Чедомир Чупић оптужио је на протесту у Београду, председника Вучића да је узурпирао власт у држави и владавину права претворио у личну самовољу.

“У своје руке је узео сву извршну и законодавну васт, мимо законом прописаних дужности и овлашћења. Кренуо је да покори и освоји судску власт, која увек треба да остане независна. А нема живота без права и правде”, рекао је Чупић на протесту “Један од пет милиона” испред Скупштине Србије.

Он је навео да, иако је Вучић покренуо кампању под називом “Будућност Србије”, држава Србија нема никакву будућност са њим.

“Он је будућност Србије изједначио са сопственом будућношћу, а будућност једне земље не сме да зависи од било којег појединца. Склопио је ужасан договор са ужасним људима и постао је њихов саучесник, али и њихов талац. Одметнуо се од Устава и закона. Он је одметник у 21. веку! Његова самовоља постала је безгранична. То је тешка злоупотреба институција и људи у јавном сектору, које натерује аутобусима на митинге”, рекао је он.

Чупић је рекао да су такву узурпацију власти у историји чинили искључиво диктатори са тиранским карактеристикама и додао да је у политичкој филозофији увек важило да је потребан ментални поремећај да би човек био тиранин.

“Ми имамо посла са менталним поремећајем и то морамо хитно да скидамо. Институције се разарају довођењем неквалфикованих и тиме што они раде ван закона и прописа, да задовоље њихове интересе и прохтеве. Србија се библијски пустоши и од земље са изванредним потенцијалом постаје пустош. Док већина грађана сиромаши, мали број људи стичу огромно богатство”, рекао је он.

Чупић је рекао да се Вучић упустио у сарадњу са опасним људима криминалне прошлости а да је свако ко се дружи са криминалцима и сам криминалац.

“Ко год га критикује, Вучић га назива лошим човеком, издајником и непријатељем. А Волтер је рекао: ‘Престати критиковати значи бити мртав’. Он хоће да ми будемо живи мртваци. Ви то нећете дозволити и то сте данас показали”, рекао је Чупић и оценио да и најближи сарадници председника и војска и полиција треба да му саветују да поднесе оставку.

Протест у Београду

Окупљенима се обратио и судија Зоран Ивошевић којима је рекао да Александар Вучић на више начина крши устав Србије и тиме што је “преузимајући функцију државе био решен да задржи моћ председника владе, те је зато и поверио мандат Ани Брнабић која је открила да јој је он ментор”. Истакао је да се Вучић није либио да зађе у овлашћења у друге делове власти.

“Вучић због моћи коју има учествује у вршењу све три власти. Говори о промени граница, иако је то функција Скупштине. Утврђује и уређује спољну и унутрашњу политику, иако је то функција Владе”, напоменуо је Ивошевић.

Окупљенима се обратила и Анастасија Илић, супруга свештеника Ненада Илића и мајка Јутјубера познатог као Бака Прасе, која је рекла да се неће обратити у своје име, већ у име свог супруга који је био спречен да присуствује скупу и прочитала његово писмо.

“Црква ће увек бити уз оне који траже истину и правду, црква се не бави и не треба да се бави страначком политиком, али када неправда и лаж постану очигледни црква има обавезу да реагује и стане у заштиту верног народа”, наводи се у писму свештеника Илића.

“На позив пријатеља обраћам вам се као свештеник у дијаспори која сваким даном расте, док се Србија смањује”, поручио је Илић и цитирао речи Владике Николаја Велимировића.

Један од говорника на протесту био је и малинар из Ивањице Милован Јаковљевић који је рекао да је данас у Београду у име незадовољних пољопривредних произвођача.

“Српски сељак никада није био овако понижен. Неко ко нема дан радног искуства дрзнуо се да нам каже како да радимо 12 месеци да бисмо живели један дан. Зато ти обећавамо да ћемо ставити тачку на твоју пљачку”, истако је Јаковљевић.

Рекао је да је 1.204 села у потпуности празно, а 1.000 се спремило за одумирање. “Ти си се спремио да српска села напуниш мигрантима, будућим гласачима. Неће моћи, због српске традиције због, српске породице”, истако је Јаковљевић и додао: “Постао си првак у Европи по производњи најјефтиније радне снаге. Странци добијају јефтину радну снагу, ослобођени су пореза, имају субвенције, а шта си дао српском сељаку”.

Окупљени на протесту

Новинар Срђан Шкоро рекао је да смо прва држава у којој је власт најавила штрајк глађу како би сменила опозицију. “Они хоће да штрајкују глађу да смене народ, јер им овај народ не ваља, па где то има људи моји”, упитао је Шкоро и додао да је овај “народ гладан истине, правде, слободе и буквално је гладан”.

Позвао је официре српске војске, припаднике полиције, професоре, глумце, режисере, академике, новинаре, свештенство да дођу на тргове. “Овде се исписују странице историје овог народа”, рекао је Шкоро.

Студент Правног факултета Стефан Новаковић, који је био ухапшен током упада демонстраната у РТС 16. марта, рекао је да се Србија данас пробудила и да је народ спреман да стане против диктатора и да се бори за модерну и слободну Србију.

“Докле ћемо слушати њихове лажи о бољем животу, док се у Србији умире од глади. Због њих наши најмилији губе животе чекајући на операције. И здравство су нам унуштили. Да бисмо их склонили, морамо сви да будемо сложни, сви као један”, истако је студент Правног факултета.

Глумац и лидер Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић рекао је да “27 година на улици бранимо своје достојанство, на улици стварамо државу, пошто владајући не знају шта је држава и шта је то народ”.

“Не питајте ме како, али знам ово ће овде да стане. Ово нам је обећавам последња улица”, рекао је Трифуновић.

Достојевски је рекао да је човек биће које се на све навикава, али биће које се навикне на одсуство слободе то више није човек, то је бот, рекао је Трифуновић.

“Нећемо једноумље, нећемо моћнике који деци на терену ударају банане, хоћемо систем који ради у корист младог човека, а не моћника”, поручио је Трифуновић.

“Ову битку ћемо сви заједно да добијемо, сви као један”, рекао је Трифуновић и додао да је доста подела и да “нема подела, нема прве и друге Србије”.

Прочитано је и писмо протеста “Један од пет милиона” Александру Вучићу. Окупљенима се обратио и борац са Кошара Војкан Младеновић.

Протест “Један од пет милиона”

Драматург Синиша Ковачевић позвао је грађане Србије да дигну заставе. “Са тим заставима и са оваквим људима не бојте се ничега, сад сте добили лекцију живота, храбрости, честитости, неустрашивости”, нагласио је Ковачевић.

Хвала вам што се очистили Србију и што сте се сабрали у Београду, рекао је Ковачевић.

“Ово је битка и борба која се нити сме нити се може изгубити нити ће се изгубити. Ово је, драги пријатељи, борба за част и образ Србије и престонице”, рекао је Ковачевић и додао да је Београд град свих.

Замолио је за громогласни апалуз за све оне који су имали намеру да дођу у Београд, али су били спречени. “Они су сада овде мишљем и срцем са нама”, рекао је Ковачевић.

“Хвала вам што сте показали и доказали да испод овог неба, на овим тротоарима, испод ових облака постоји нешто што Србију може да одбрани и нешто што Србију може да сачува. Бог вам дао здравља. Живела Србија”, закључио је Ковачевић.

Захтеви организатора протеста “Сви као један”

На протесту су прочитани захтеви учесника протеста. Организатори траже формирање заједничке комисије власти и опозиције за дефинисање фер и поштених изборних услова. Други захтев је избор новог састава РЕМ-а на равноправним основама и на предлог посланичких група власти и опозиције.

Трећи захтев је избор техничког руководства и уређивачког колегијума информативног програма РТС-а и РТВ-а, а које би у прелазном периоду чиниле нестраначке личности и које би равноправно делегирала и власт и опозиција.

Најављују да ће у наредним данима уједињена опозиција изабрати своје представнике за све три радне групе, на којима неће бити само представници опозиционих политичких странака, покрета и удружења грађана, већ и представници струковних удружења.

Организатори кажу да су спремни за договор са надлежним државним органима око остварења свих наведених захтева.

Организована шетња улицама: 

Учесници протеста затим су кренули у протестну шетњу која ће се кретати до зграде Владе, па до Славије, а затим ће се вратити испред Скупштине где ће се окупљенима обратити лидери опозиције.

Иако није као претходних недеља званично саопштена рута протестне шетње, Зоран Живковић је на конференцији за новинаре рекао да ће се ићи до зграде Владе и Славије и назад до Скупштине, али је тај план подложан променама.

Ово је 19. протест у Београду. Први протест одржан је 8. децембра и то под називом “Стоп крвавим кошуљама” због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића у Крушевцу 23. новембра.

Упућени су захтеви да се открију налогодавци убиства Оливера Ивановића, да се открије ко је покушао да убије Борка Стефановића и да се сазна ко је покушао да убије новинара Милана Јовановића.

Након тога додати су и захтеви да оставке поднесу и министар полиције Небојша Стефановић, директор РТС-а Драган Бујошевић и главни и одговорни уредник Информативног програма РТС-а Ненад Љ. Стефановић.

Објављивање плана за решавање питања Косова такође је један од захтева.

Број учесника протеста:

Министарство унутрашњих послова саопштило је да се на протесту “Један од пет милиона”, који се одржава испред Дома Народне скупштине у Београду, окупило “између 7.300 и 7.500” људи. Организатори протеста кажу да су то ноторе лажи. Тврде да је на протестном скупу било више учесника него икада до сада. Један од говорника Сергеј Трифуновић каже да је на скупу било знатно више од 100 хиљада незадовољних грађана и то је документовао снимајући и шаљући директну видео поруку председнику Вучићу и свету – слику да се свако увери колико је људи присутно. Неки други посматрачи и познаваоци прилика масовних окупљања кажу да је то до сада био највећи скуп незадовољних грађана на протестима у Београду и да их је било више десетина хиљада учесника. Нажалост, догађај је преношен искључиво на друштвеним мрежама, где се могла видети прва слика са протеста, а неки медији са националним фрекфенцијама су о догађајима извештали континуираним коментарима из студија са познатим режимским новинарима и аналитичарима, који су скуп називали срамним, а организаторе да су доживели досада највећи дебакл.

Испред зграде парламента је континуирано био заустављен саобраћај, а учесници протеста носили су заставе Србије и транспаренте на којима, уз обавезно “Један од пет милиона”, пише и име града из којег су дошли.

На транспарентима су исписана имена Сремска Митровица, Темерин, Топола, Шид, Стара Пазова, Крагујевац, Нови Сад, Врбас, Петровац на Млави, Србобран, Лазаревац, Пожега, Кикинда, Ваљево, Јагодина и други.

Лидери Савеза за Србију (СзС), који су организовали овај протест, апеловали су претходно на грађане да мирно изразе своје незадовољство према “режиму” Српске напредне странке, али и позвали грађане из целе Србије да дођу у престоницу на митинг.

Очекује се повратак марша незадовољних грађана на плато испред Скупштине Србије, где ће им се обратити лидери опозиције.

„Српска стварност“ / РТС, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here