Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Председник Српске листе  Горан Ракић на почетку је поздравио “браћу из Зубиног Потока који су буртлано претучени и малтретирани само зато јер су Срби” и захвалио се грађанима свих општина “што показујемо нашу слогу и показали да нас нису уплашили”. Ракић је захвалио се и васпитачицама обданишта, које су уз сирене се играле са децом и показале како се шаље порука љубави и мира, а не порука мржње, као што то “ради неко из Приштине”.

“Окупљени по ко зна који пут са овог места, тражимо слободу , заштиту и правду . Јуче су бахати и злонамерни злочинци прерушени у неккаву полицију сејали мржњу и насиље над голоруким народом, ударали, ломили, рушили, пуцали, да би тобоже завели неки ред, сатанизујући север да би га лакше окупирали и покушали да понизе и унизе нас поносне Србе. Овакво понашање је срамно, срамно за Албанце, срамно за Међународну заједницу која промовише људска права и слободе, а сада без речи и осуде посматра угњетавање и застрашивање једног народа. Па где је овде слобода, где су та једнака права за све. Како то да само када се врши терор над српским недужним становништвом никоме не пада на памет да изађе у јавност и осуди албанске насилнике који су спремни и зверски да убију само да би показали колико су јаки.

Али не заборавите, онај који је заиста јак, он своју снагу не показује иживљавајући се над старима , немоћнима, болеснима, изазивајући крвопролиће , да би куповали себи јефтине политичке поене” истакао је Ракић.

Ето докле је Приштина спремна да иде рекао је Ракић, а нас гурају за сто да преговарамо и договарамо се са онима који нас у зору буде, ударајући нас кундацима , везују, хапсе и малтретирају.

“А ја још једном поручујем овим ратним злочинцима, ако желе да чисте двориште нека прво крену од свог. Драги моји Срби, сведоци смо највеће неправде која нам се наноси и нема јој краја. Знам да ћете ви сада рећи и сложити се са мном да је тешко осттаи прибрна и смирен у овим лошим временима, пуним искушења. Али ја вас молим да не наседате на њихове лицемерне провокације, скуване по рецептима велика западне кухиње. И желим да запамтите ово, да док год нас има на Косову и Метохији оно је српско и остаће српско, остаће наше. Зато се морамо борити и зато морамо остати сложни и јединствени . Наша отаџбина Србија је уз нас и увек ће бити” рекао је Ракић.

Он је послао поруку држави и председнику Вучићу: “Председниче, ти си увек први јавно рекао да ћеш бити уз свој народ и да ћеш нас бранити. И овај народ је уз тебе председниче, јер јеидно верујемо теби и једино верујемо нашој држави,а нас неће уплашити , ми ћемо остати овде, живела Србија, одавде нема назад” завршио је Ракић своје обраћање.

Градоначелник Зубиног Потока Срђан Вуловић рекао је окупљенима да „толику бруталност, осионост, за ових 20 година од рата то нисам доживео, а нисам ни видео“ .

Имали смо много проблема, много сукоба, много протеста, овакву брутланост нисам доживео.

Сама чињеница да су ухапсили човека  који је глувонем, који је пензионер и који је лице са посебним потребама говори вам све. То лице је брутално пребијено, ухапшено , спроведено до затвора и кад нису могли да се споразумеју са њим схватили су да је лице са посебним потребама. Тукли су све редом. Претукли су и администратора УН-а у Зубином Потоку, који је отишао са њима да разговара. „Ништа га нису питали. Био је у возилу УН-а, са легитимацијом УН-а“ рекао је Вуловић.

Ниједно лице са списка тзв.шверцера, привредног криминала није ухапшено. Ухапшено је 11 грађана који никкаве везе немају ни са привредом, ни са бизнисом. Људи седе у својим кућама и двориштима. Четири куће су демолирали, једну кафану, тридесет возила уништили, цепали спрске таблице, сваком поломили шофершајбну, шест камиона су нам уништили, и на крају су пуцали. Три лица су у болници, двадесетак је повређено, једно лице је довезено у бесвесном стању и таква бруталност у Зубином Потоку није забележена“ рекао је Вуловић.

Додао је да су позивали КФОР да реагује, који се оглушио одговором да то није њихов посао, те да борба против корупције и криминала не спада у њихову надлежност,а сваког дана шетају, патролирају и скупљају ко зна ккаве информације, а кад треба да испуне своју мисију њих нема нигде.

Поново су показали да су пристрасни и да нису на нашој страни. Колико год се правили пријатељи, они нам заиста нису пријатељи, рекао је Вуловић.

“Јутрос смо још чвршћи, још јачи, још одлучнији да смо у праву. Ми одавде нећемо да идемо нигде. Јуче су људи бранили своје породице, куће, дедовину и нама Колашинцима не пада на памет да било где идемо” рекао је Вуловић.

Градоначелник Звечана Вучина Јанковић рекао је обраћајући се окупљенима да су јуче показачи како се треба за српство борити срцем.

„Свала част за храброст коју сте показали, за слогу и јединство. Показали сте да сте за Србију, за српство и Косово и Метохију треба се борити срцем. Показали сте да храброст и снага лежи у срцу, а не у оружју оних који су га носили и употребљавали против нашег народа. Пред нама су вероватно тешки дани,а ви сте слогом и јединством доказали да сте спремни да те дане и дочекате. Јако често од појединца можете чути приче да је „Косово већ готова прича“.

„Не господо варате се, о Косову се прича, и о Косову ће се тек причати у наредном периоду и то све док посотје неки Срби који живе овде и који су спремни да се боре за Косово и Метохију. Зато вас још једном молим да будете мирни, сталожени и храбри и то сте јуче и доказали и да не дозволите ником да вас испровоцира, јер на овај начин ви браните ваше домове и породице“ истакао је Јанковић.

Градоначелник Лепосавића  Зоран Тодић рекао је да се народ данас окупио ко зна који пут  да још једном покаже властодршцима у Приштини и међународној заједници да је решеност српског народа да остане на КиМ несаломива.

„Срби на северу КиМ решени су да бране српско  достојанство, да бране српске имнституције, нашу децу, породицу… Решени смо више него икад. Много је крви проливено на овом мосту у протеклих 20 година али се то исплатило јер смо данас своји на своме. Њихов циљ је  од 1999. године до данас нестанак српског народа на КиМ и то су наставили јуче  овим страшним актом. Кажу борба против криминала. Имали су хиуљаду начина да позови те колеге, да поразговарају са њима… Не. Циљ је био застрашивање и премлаћивање народа, а крајњи циљ је нестанак српског народа са овог поднебља“ рекао је Тодић .

Директор КБЦ Косовска Митровица др Милан Ивановић рекао је обраћајући се  окупљенима  да се народ данас удружио са заједничком  поруком слоге и јединства.

„Наша држава је мера  нашег опстанка, гарант нашег опстанка и они то јасно кажу. Окупило нас се десет хиљада  да искажемо јединство, да смо одолели искушењима подела, да испољимо јединство и слогу. И не само овај народ овде, већ и са нашом државом, са Београдом са председником Вучићем“ поручио је Ивановић.

Студент прореклтор Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици Немања Бишевац упутио је молбу српском народу на КиМ.

„Молим вас, будите истрајни  у борби која често делује да је предуга и претешка. Ми Срби смо често у нашој историји доказицвали да је немогуће заправо могуће.  Велики део популације нашег града чине студенти. А они су увек били ту, они су и данас ту и они ће  кад год то затреба, бити ту за нашу мајку Србију. Њих има из централне Србије, Црне Горе и Републике Српске. Студенти су по питању наше борбе јединствени не само овде. Јуче смо добили писма подршке од свих наших колега из земље али и региона“, рекао је Бишевац.

„Српска стварност“ / ТВ Мост /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here