Mesto za reklamu
  1. 03.2019.

Учесници протеста “Један од пет милиона”, предвођени лидерима опозиције, упали су у зграду Радио-телевизије Србије и захтевају уживо укључење у програм. У згради РТС-а и припадници Жандармерије. Улази у зграду РТС-а блокирани. Oчекује се обраћање министра полиције Небојше Стефановића. Протести и у другим градовима Србије.

Учесници протеста “Један од пет милиона” ушли су у зграду Јавног сервиса, предвођени лидером покрета Двери Бошком Обрадовићем. Присутни су и лидер Демократске стране Зоран Лутовац и један од челника Савеза за Србију Драган Ђилас.

Реаговање Министарства културе

Поводом упада демонстраната у зграду РТС-а огласило је Министарство културе и информасања, наводећи да улазак демонстраната представља прелазак оне деликатне линије која друштво дели од анархије и безакоња.

“Позивамо групу која је ушла у зграду РТС-а да се повуче, а оне које их подржавају, на уздржаност од таквих поступака”, саопштило је Министарство културе.

Они су око 20 часова, током трајања Дневника 2, ушли у зграду РТС-а из Абердареве улице.

Убрзо након тога стигли су и припадници специјалног одреда полиције и Жандармерије који су распоређени по ходницима Радио-телевизије Србије. Они су спречили демонстранте да се са нижих спратова попну горе.

Демонстранти су ходнике Радио-телевизије Србије излепили тракама, поломили стакла и поручили да желе да се укључе уживо у програм.

Бошко Обрадовић рекао је да демонстранти желе да ослободе Радио-телевизију Србије како би се, како каже, сазнало шта учесници протеста “Један од пет милиона” имају да поруче.

Сви улази у зграду РТС-а тренутно су блокирани.

Овим поводом очекује се обраћање министра полиције Небојше Стефановића.

Истовремено, на паркингу испред зграде у Таковској демонстранти одржавају перформанс под називом “Дневник слободне Србије”.

Окупљање демонстраната почело је на Платоу испред Филозофског факултета у 18 часова, где се грађанима обратио драматург Синиша Ковачевић.

Ковачевић је поручио да власт грађанима краде душу и да од њих прави гљиве.

“Ако се не каже доста, остаћемо само ми старци да чекамо свој дан и да миришемо чамовину чекајући са усахлим очима, погледом према друму на ком се никад неће појавити ауто који нам треба”, рекао је Ковачевић додајући да је “корен свих зала у згради на Андрићевом венцу”.

Учесници протеста јајима гађали зграду РТС-а

“Довео нас је у позицију модерних робова, који треба да клече пред неким газдама, да се од све те силне индустријске производње у Србији праве каблови и дрвена дугмад. Само се стара лаж надомести новом, већом а ми смо на то оглувели”, рекао је драматург.

Поручио је да се народ мора вратити честитости и поштењу јер ће тада, додаје, промена власти доћи као нуспојава.

Са Платоа су грађани кренули у протестну шетњу преко улице Васе Чарапића, затим Макаденоском и Светогорском до Таковске.

Протести у другим градовима Србије

Протест “Један од пет милиона” одржан је по 11. пут у Крагујевцу, а грађанима су се обратити професор из Београда Чедомир Чупић и пољопривредник из Чумића Драгиша Ђорђевић.

Грађани незадовољни актуелном влашћу окупили су се у 18 часова на платоу испред некадашње Робне куће “Београд” одакле су кренули у протестну шетњу.

У Јагодини је одржан седми протест грађана “1 од 5 милиона” а на штанду у центру града окупљени грађани могли су да потпишу и “Уговор с народом”.

На тргу присутнима се обратио новинар Милојко Пантић који је истакао да је Србија постала пуки извршилац воље једног човека и да у држави Србији не постоје ни закони, ни десет божијих заповести.

Протест је одржан и у Пироту, Брусу, Александровцу, Смедеревској Паланци, Јагодини, Крагујевцу.

У градовима широм Србије протестовало се и синоћ – Новом Саду, Нишу, Панчеву, Крушевцу, Суботици, Краљеву, Ваљеву…

Први протест незадовољних грађана у Београду одржан је 8. децембра и то под називом “Стоп крвавим кошуљама” због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића у Крушевцу 23. новембра.

Упућени су захтеви да се открију налогодавци убиства Оливера Ивановића, да се открије ко је покушао да убије Борка Стефановића и да се сазна ко је покушао да убије новинара Милана Јовановића.

Након тога додати су и захтеви да оставке поднесу и министар полиције Небојша Стефановић, директор РТС-а Драган Бујошевић и главни и одговорни уредник Информативног програма РТС-а Ненад Љ. Стефановић.

Објављивање плана за решавање питања Косова такође је један од захтева.

Протест су, између осталих, подржали и професори са Факултета политичких наука, Филозофског факултета, Факултета драмских уметности и други.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here