1. 01. 2020.

Вечерас је у Београду одржан 57. по реду протест Један од пет милиона. То је био први протест у новој години. Протест је почео на платоу испред Филозофског факултета, а настављен је шетњом до РТС-а.

Срђан Марковић, један од организатора протеста   поручио је најпре да протести  “Један од пет милиона” једини доносе промене и да се морају наставити, јер се, како је истакао, власт плаши истрајности, одлучности, заједништва и храбрости.

Марковић је изразио захвалност свима који су током празничких дана изашли из својих кућа како би “овом систему рекли да не ваља”.

„Хајде сви да се присетимо како је изгледало пре годину дана. Да ли је ико очекивао да ће се појавити Александар Обрадовић, да ће се појавити Крушик, да ће Синишу Малог прогласити за плагијатора. Доказали смо да ми сви заједно и ми који се  свакодневно трудимо да организујемо ове протесте да су протести једино место које доносе  те промене, рекао је Срђан Марковић.

Новогодишње жеље за РТС

Окупљени су после говора пошли у шетњу ка згради Радио-телевизије Србије да им пожеле, како је Марковић навео, какви треба да буду и шта је њихов посао у Новој години и шта окупљени грађани очекују од њих.

„Изгледа као да се РТС отвара, али то изгледа као једна манипулација. Видели смо како су извештавали са протеста, минимално“, рекао је Марковић у Таковској и додао да РТС организаторима протеста још није дао прилику да се чују на прави начин.

Учесници протеста на вратима РТС оставили су новогодишње жеље, било је то  – пет минута за пет милиона, а директору Драгану Бујошевићу поручили да „Није српски ћутати“. Марковић је са камиона поручио да су сазнали да се са демонстрантима у Црној Гори обрачунавају исто као са онима у Београду.

После краћег задржавања у Таковској, окупљени су се преселили на паркинг испред улаза у Абердаревој улици, где су остали до краја Дневника.

Најављено је да ће скуп 18. јануара бити посвећен убијеном лидеру Грађанске иницијативе СДП Оливеру Ивановићу.

Протест у Крагујевцу

После тромесечне паузе, протести и у Крагујевцу. Грађанима, окупљеним путем друштвених мрежа, на Ђачком тргу, обратили су се потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић, активисткиња Биљана Стојковић и Срђан Миливојевић.

Јуче нам је стигла немила вест да је влада експресном уредбом објединила у групацију одбрамбене индустрије Србије и вашу фабрику Застава оружје, рекла је народна посланица Мариника Тепић.  “Ја не сумњам да ће Младен Петковић, кога су из Крушика послали вама овде у Крагујевац, маестрално да злоупотребљава вашу фабрику, која је деценијама хранила не само Крагујевац већ и целу Србију”, истакла је Тепић.

Она је додала да приватизација наменске индустрије “на мала врата” не само да води у злоупотребу, већ и у опасност да нестају читави погони. Тепићева је позвала је грађане на окупљање, храброст и солидарност, која је и како каже, довела до пуштања на слободу Александра Обрадовића.

Професорка Универзитета у Београду, Биљана Стојковић, рекла је присутнима на годишњицу почетка протеста у Крагујевцу, да грађани прошле године нису успели да оборе власт и поручила им да се надају да ће то учинити ове године.

Грађански активиста Срђан Миливојевић рекао је окупљенима да власт од грађана крије истину о бројним аферама:

“У Србији нема снимка када син власника телевизије Пинк прегази девојку на пешачком прелазу. Кад пуцају Оливеру Ивановићу у леђа у Косовској Митровици, нема снимка, кад страда Станика Глигоријевић, нема снимка. Нема снимка ни рушења у Херцеговачкој, јер Србијом управља СНС – странка несталих снимака”, рекао је Миливојевић. Он је оптужио Вучића за кршење устава и отимање државе од грађана.

“Постао си краљ који је за себе приграбио све функције. И краља и управника двора и дворског Деда Мраза, судије, тужиоца, тамничара и џелата. Када један краљ хоће све то, он на крају буде дворска будала којој се сви смеју”, указао је Миливојевић.

Оценивши да Вучић разуме само језик ријалити програма Миливојевић је нагласио да су га Крагујевчани номиновали за избацивање.

“Номинован си, прворођени, за избацивање из куће са Андрићевог венца”, поручио је Миливојевић.

Прво овогодишње окупљање грађана Крагујевца на протесту против актуелне власти прошло је без икаквих инцидената, а учесници су се након обраћања говорника испред гимназије мирно разишли.

Борба је тек почела, поручено је са скупа, а, актуелна власт, како је оцењено, је “све уплашенија”.

Зато, су учесници протеста “Један од од пет милиона”, позвали грађане на окупљање, како би, кажу, поново упалили “пламен слободе”.

Протести трају дуже од годину дана

Више од годину дана у Београду се сваке суботе одржавају протести „1 од 5 милиона“. Паузе организатори нису правили ни током летњих месеци и празника. На протестима током 2019. године, различити, у том тренутку актуелни, дневно-политички догађаји обликовали су протесте.

Антивладини протести у Србији почели су 8. децембра 2018. године под паролом „Стоп крвавим кошуљама”. Непосредан повод окупљању био је напад на лидера опозиционе Левице Србије Борка Стефановића уочи скупа у Крушевцу, крајем новембра.

Протести под промењеном паролом „1 од 5 милиона” одржавају се до данас а након изјаве председника Србије Александра Вучића који је коментаришући бунт грађана поручио: „Нек’ вас се скупи и пет милиона, ниједан захтев нећу да испуним”.

Један од главних захтева организатора протеста, од почетка окупљања, су да Јавни сервис буде у функцији грађана, а не у функцији владајуће партије, а затим  оставке председника Србије Александра Вучића и премијерке Ане Брнабић.

„Српска стварност“ / РТС, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here