Mesto za reklamu

03.08.2019.

Учесници протеста „1 од 5 милиона“ окупили су се 35. пут вечерас код Теразијске чесме, где је скуп започет минутом ћутања у знак сећања на жртве „Олује“.

Они су се потом упутили до Цркве Св. Марка, где су запалили свеће у знак сећање на страдале у хрватској акцији „Олуја“.

Код Теразијске чесме окупљенима се најпре обратио Урош Марковић из Спортског центра Милан Гале Мушкатировић, који је рекао да је градска власт „практично отела“ овај центар и базене, и да је он на то упозоравао још пре месец дана, али да је био цензурисан на РТС-у и Пинку.

Јанко Веселиновић, професор на Универзитету у Новом Саду, рекао је да ће наставити да се боре за две најважније ствари — слободне изборе и слободне медије — и да је ово само почетак новог поглавља у историји Србије, односно борба за нормалан живот и сигурну будућност грађана.

„Ако не обезбедимо слободне и поштене изборе, а мало је остало до тога, протестујући или преговарајући, и ако наши захтеви не буду испуњени — бојкотоваћемо их“, рекао је Веселиновић.

Такође је поручио да ће разговарати, протестовати, али да ће обезбедити слободне изборе.

Поводом 24. годишњице акције „Олуја“, он је рекао да је наша дужност да се сећамо свих жртава, као и да бринемо о онима који су се вратили у своје домове, али и онима који су остали да живе у Србији.

Испред зграде Председништва обратио се Мома Ковачевић, студент ФОН-а и један од организатора протеста, који је рекао да ако су потребни овакви протести да би дошло до дијалога, то је доказ да у Србији демократија не постоји и да дијалога нема.

Он је рекао да одустајање није опција и да ће наставити да се боре за слободу и демократију.

Такође је најавио блокаду Ректората и додао да би Ректорат требало да буде медијатор преговора са Владом и да министри који су фалсификовали дипломе буду разрешени дужности.

Први протест одржан је 8. децембра, и од онда се упућују захтеви да се открију налогодавци убиства Оливера Ивановића, да се открије ко је покушао да убије Борка Стефановића и да се сазна ко је покушао да убије новинара Милана Јовановића.

На једном од претходних протеста, демонстранти су упутили три захтева. Први је формирање заједничке комисије власти и опозиције за дефинисање фер и поштених изборних услова. Други је избор новог састава РЕМ-а на равноправним основама и на предлог посланичких група власти и опозиције.

Трећи захтев је избор техничког руководства и уређивачког колегијума информативног програма РТС-а и РТВ-а, а које би у прелазном периоду чиниле нестраначке личности и које би равноправно делегирала и власт и опозиција.

„Српска стварност“ / РТС, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here