Mesto za reklamu
  1. 11. 2021.

Директорка Института за онкологију и радиологију Србије проф. др Даница Грујичић, поводом почетка кампање “Нема чекања”, каже за РТС да велики број пацијената чека на операцију. Позива грађане, посебно младе, да се вакцинишу због људи који болују од свих других болести.

Многи пацијенти у Србији оболели од других болести остали су у сенци борбе против короне. Даница Грујичић је у Дневнику РТС-а рекла да велики број пацијената чека на операцију.

“Само на мом одељењу има скоро 80 пацијената са тумором на мозгу који чекају на операцију, јер нама на неурохирургији раде само две сале, анестетичари су сви у Батајници. Људи су уморни, исцрпљени. Између 90 и 95 одсто људи који су на интензивној нези, који су на респиратору или на високим дозама кисеоника су невакцинисани и то ми кажу колеге које тамо раде”, истиче Грујичићева.

Поново позива грађане да се вакцинишу. “Ако се разболите, лечићете се код куће. Морамо да поштујемо превентивне мере, али дефинитивно вас вакцина штити од тешких облика болести. Има и оних који су вакцинисани па су завршили на респиратору, али то су углавном бубрежни пацијенти, пацијенти са болестима плућа, хроничним, леукемијом. Ја чекам тај податак Министарства здравља колики је број онколошких пацијената међу умрлима”, каже Грујичићева.

Данас почиње кампања “Нема чекања”, која је настала на иницијативу Форума онколошких пацијената Србије и уз подршку Удружења медикалних онколога Србије.

РТС ће бити медијски партнер ове националне кампање, чији су циљеви да се подигне свест грађана о значају превенције и појача апеловање на здравствене институције, да још више допринесу да дијагностика и лечење малигних болести буду што ефикаснији.

“Онкологија је добила велики број нових апарата. Ми сада имамо три магнетне резонанце, три скенера, два акцелератора, у току је набавка и замена старих, имаћемо још два нова”, наводи докторка.

Имаћемо осам релативно нових апарата, истиче она. “Међутим, пута три морате да рачунате њихову старост, јер се гасе два сата после поноћи да људи не би чекали”, напомиње Грујичићева.

Сваки пут листа је све дужа и дужа, истиче докторка и указује да долази све већи број пацијената, јер се ковид болнице брину само о зараженима.

“Због тих људи који болују од свих других болести, ја молим посебно младе људе, мени је потпуно јасно да желе да излазе, вакцинишите се. Имате сад и домаћу вакцину коју су примили наши људи, људи у које ја апсолутно верујем”, позива Грујичићева.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here