Mesto za reklamu

01.11.2019.

Директорка Института за онкологију Србије Даница Грујичић, говорила је на јавним трибинама у Сребреници и Братунцу, о последицама НАТО бомбардовања Србије и Републике Српске. Циљ трибине био је јавност упознати о размерама злочина који је НАТО починио над Србима и последицама коришћења муниције обогаћене уранијумом.

Стаменко Станишић сумња да је и његов 47-годишњи отац једна од жртава последице НАТО бомбардовања Хаџића 1995. године. Као војник Војске Републике Српске био је у непосредној близини локација које су биле засуте бомбама са осиромашеним уранијумом. Стаменко истиче да су из Хаџића избегли у Братунац, а да је његов отац преминуо 1999. године од карцинома плућа и грла.

Ово је само једно од неколико стотина сведочења хаџићких Срба. Даница Грујичић, директорка Института за онкологију Србије, истиче да тек следи борба за доказивање, како каже, злочиначких намера НАТО пакта.

– Сви се питају да ли можемо то да докажемо након толико година. Наравно да можемо. Стручни људи знају како се то ради, постоје математички модели помоћу којих се тачно може проценити колика је била концентрација токсичних материја и шта се њима дешавало – истиче проф. др Грујичић.

Осим Хаџића бомрадована су и друга подручја у Српској. Комисија у којој је био доктор Радомир Павловић, утврдила је да је као последица НАТО бомбардовања српских села и положаја око Сребренице 1995. године, стопа смртности код становништва наведених подручја, пет пута већа него обично.

Председник Комисије Центра за социјални рад општине Сребреница Радомир Павловић каже да су дошли до невероватних података да је на појединим локалитетима, као што је Месна заједница Ораховица, да је број оболелих или оних који су у задњих пар година умрли од малигних болести и леукемије близу 50 одсто.

Докторка Грујичић уверена је да ће доћи време када ће неко одговарати за ове злочине.

– За почетак можемо доказати да је постојала злочиначка намера НАТО-а јер се радило о регионалној еколошкој катастрофи. То није била катастрофа само за Србију и Црну Гору, већ се показало и да је број оболелих у Хрватској велики у односу на број становника – истиче Грујичићева.

Стручњаци истичу да је највећу опасност по здравље људи изазивала прашина која настаје при експлозији тих авионских метака, који су испаљивани током НАТО- агресије на Републику Српску и Србију.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here