Mesto za reklamu
  1. 08. 2020.

САД желе свеобухватни споразум Србије и Косова и то ће покушати да постигну на састанку 4. септембра, оцењује за Глас Америке професор на Лондонској школи економије (ЛСЕ) Џејмс Кер Линдзи, и истиче да због тога очекује велики притисак на председника Србије Александра Вучића. Кер Линдзи сматра да је поновни покушај САД да посредују у договору последица предизборне кампање у Америци, али да Србија треба да искористи амерички ангажман, јер европска понуда за Косово можда неће бити иста. Председник Вучић је у јучерашњем обраћању јавности рекао да цени проф. др Кен Линдзија и да има истине у ономе што тврди.

Кер Линдзи је у разговору изнео да је главни циљ састанка у Вашингтону признавање Косова и потписивање договора:

„Реалност је да је признање коначни циљ и свако ко озбиљно гледа на то зна да нема алтернативе. И то је тешка порука. Србија је до сада, искрено речено, играла веома паметно дипломатски, успевала је да спречи пријем Косова у УН. Београд улази у ове преговоре са снажне позиције, али то не значи да може да преокрене ситуацију и постигне договор којим се Косову дозвољава аутономија. Мислим да је порука и Европљана и Американаца следећа: успели сте да спречите Косово да буде међународно признато, и то је добро за вас, али проблем и даље постоји. Сада сте у најбољој могућој позицији да постигнете договор који је добар и за вас…То није популаран потез, али сада је прави тренутак. Алтернатива је да се то одложи за наредних пет година када сте близу чланства у ЕУ и тада ће Србија да бира да ли ће признати Косово или не. Боље је да се договор постигне сада, а да се наредних пет година концентришете на приступање ЕУ. Верујем да ће то бити порука Србији“ – каже Кер Линдзи.

Кер Линдзи је коментарисао и и опцију о размени територија, као основ за потписивање споразума:

„Нема сумње да прича о томе изазива велику нервозу. Гренел је рекао да се о томе никада није разговарало, али знамо да та тема јесте била на столу. У Европи има земаља које могу да живе с таквим решењем, иако можда нису за то, али би прихватиле под одређеним условима ако се тако договоре Београд и Приштина и ако је то у складу са међународним правом. Али има земаља и попут Немачке које неће то да прихвате, јер сматрају да би дестабилизовало цео регион. Мислим да су Американци ипак отворени за ту опцију, иако кажу да се званично о томе није разговарало. Вучић би требало да то искористи и каже да је Косово изгубљено, али да није он за то крив, и да је успео да добије нешто, рецимо да Срби на северу Косова буду у систему Србије, а да се истовремено реши проблем и у Прешевској долини“ – закључује уважени професор Кер Линдзи.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here