Mesto za reklamu

07.08.2019.

Професор Економског факултета у Београду Милојко Арсић оцењује да Србија није лидер међу земљама Централне и Источне Европе (ЦИЕ) по брзини привредног раста, већ је једна од најспорије растућих привреда.

Он је у ауторском тексту у НИН-у навео да је кумулативан раст бруто домаћег производа (БДП) Србије од 2012. године до 2018. износио 13,4 одсто или у просеку 2,1 одсто годишње.

„Земље ЦИЕ су у периоду од 2012. године до 2018. оствариле раст у просеку од 20,3 одсто, годишње 3,1 одсто, а земље западног Балкана 17,2 одсто или 2,7 одсто годишње“, навео је Арсић.

Истакао је да је од 16 земаља ЦИЕ у том периоду само Хрватска имала спорији раст од Србије.

Арсић је оценио да је забрињавајуће да се истина прикрива манипулацијама, а понекад користе и нетачне податке и да је неоправдано да се као успех наводи то што Србија има бржи раст од Немачке или Швајцарске јер високо развијене зеље имају ниже стопе раста, али њихов проценат раста има већу ‘тежину’, раст зарада од два одсто у Немачкој повећава примања за 48 евра, колико и раст зарада у Србији од 10,3 одсто“, наводи Арсић.

Основни разлог за слабији привредни раст Србије у односу на друге земље је, како је истиче  Арсић, то што је створен привредни систем који је повољан за стране инвеститоре и домаћа предузећа, блиска власти, док се остали домаћи привредници суочавају са бирократским баријерама, неравноправним условима и разним врстама притисака.

„Поређење кретања БДП-а из периода експанзије светске и европске привреде са кретањем у години када је глобална економска криза била на врхунцу методолошки је погрешно, а политички манипулативно“, оцењује Арсић.

 „Српска стврност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here