Mesto za reklamu
  1. 09. 2021.

Епидемиолог и члан Владиног Кризног штаба за сузбијање епидемије коронавируса Бранислав Тиодоровић изјавио је да у народу не постоји расположење за одговорније понашање, али ни за контролу мера. С друге стране, диже се галама око школа, а нису школе и деца толики проблем, као што су ова окупљања и непоштовање мера“, рекао је Тиодоровић за Блиц.

Проф.др Бранислав Тиодоровић каже за „Блиц“ да ће бројке и даље бити у порасту, те се у наредне две недеље може забележити и скок до чак 7.000 на дневном нивоу. Таква статистика, додаје професор, допринеће порасту броја хоспитализованих.

– Прешли смо црвену линију, практично цела Србија је несигурна, али више се може рећи да је ситуација неповољна. Поједини крајеви као што је Нови Пазар, Тутин, ту је и Крагујевац, показују да прелазе из неповољне у ванредну ситуацију. Крагујевац је већ тражио сагласност да уведе, а ови не желе. Они се и даље понашају тако опуштено, иако им је пуна болница у Новом Пазару.Зашто смо дошли у овакву ситуацију, намеће се питање, па до сада је требало да смо са вакцинацијом већ на 65 до 70 одсто, јер смо били међу прве три државе у почетку вакцинације, али сада је ситуација потпуно другачија, истиче Др. Тиодоровић за „Блиц“.

Професор додаје да полако излазимо и из „зелене зоне“, јер нас неке земље скидају са листе.

-Сада су нас и Немци скинули са листе, за њих смо ризична земља, Кипар је почео пре неколико дана, а све због ових података. Требало је народ раније да схвати у каквој се ситуацији налазимо. И када бисмо увели неке мере, велико је питање како би се становништво понашало, и не знам да ли би било каква контрола мера била изводљива. Једноставно, понашали смо се тако како смо се понашали и сада за последицу имамо ове бројке. Концерти естрадних звезда допринеле су, такоше, свему томе, јер они не траже сагласност и ту нема никаквих мера, а на хиљаде људи дође,

Бројке ће наставити да расту у току ове недеље, као и наредне, оцењује епидемиолог, а како каже имаћемо између 5.000 и 6.000 па чак и до 7.000.

-Не постоји расположење у народу за одговорније понашање и то је проблем, али и за контролу мера. С друге стране, диже се галама око школа а нису школе и деца толики проблем, као што су окупљања и непоштовање мера. Такође, радно активно становништво се не вакцинише колико би требало, они су на 40 и нешто посто. Ова група људи је у највећој циркулацији, раде у фирмама, у колективима и то је један од проблема. Бићемо у наредне две недеље у ситуацији, док се не обави тај „природни процес“, док се не прокуже и деца и млади и овај део радно активног становништва. До тада, нећемо имати смиривање, а ово ће имати за последицу хоспитализацију, каже професор Тиодоровић.

Како додаје професор, ово је сада епидемија невакцинисаних, у болницама је више од 90 одсто људи који се нису одазвали вакцинацији.

-После две недеље чека нас нека стабилизација на високом нивоу, то може да буде и 3.000 и 4.000, а онда ће бројке полако бити у фази опадања, каже професор Тиодоровић за „Блиц“.

Вакцинација је једини први пут да се изборимо са вирусом, односно да га ослабимо до те мере како бисмо нормално без бојазни могли да функционишемо. Ипак, тек смо на прагу 52 одсто вакцинисаног пунолетног становништва.

-Прво, вакцинација је једини начин да спречимо ширење вируса, да заштитимо себе и друге од вируса. Даље, не би могли мутирани сојеви да се тако шире да је обухват вакцинације већи, јер се тако смањује број осетљивих особа и смањује се простор за ширење вируса и простор за његову мутацију. Разговор, трибине, едукација… треба што више разговарати са људима, каже професор Тиодоровић.

Да ли нам прети нови сој? Било би добро да ламбада не дође, каће професор за “Блиц”.

– У нашем окружењу, колико видим до сада, он је у Аустрији детектован. И то на неком туристи из Перуа, јер тамо се и појавио први пут. Да ли је даље могао да крене према нашој земљи, немамо доказа за то нити икаквог податка. То је нови сој, брже се шири, као делта сој, али има теже облике и већу смртност, то су показале њихове студије, објашњава епидемиолог.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here