Mesto za reklamu
  1. 01. 2022.

Професор Радмило Јанковић каже за РТС да је немогуће зауставити ширење омикрон соја коронавируса. Бројке ће наредних дана сигурно бити преко 10.000, 20.000 или можда 30.000 заражених и биће компликовано у наредне две недеље, рекао је Јанковић. Надамо се да ће ово бити последњи чин са короном, наглашава проф. др Јанковић.

У ковид амбулантама поново су гужве, а нагло је скочио и број потврђених случајева заразе  коронавирусом. Међу лекарима који су гласно упозоравали на опасност од масовног окупљања и славља је и заменик директора УКЦ Ниш, професор доктор  Радмило Јанковић.

Јанковић наводи да бројке забележене последњих дана говоре да идемо ка новом врху петог талса, убрзање је дао омикрон.

Оно што се дало претпоставити и догодило се, каже Јанковић. Народ у Србији треба да буде спреман за бројке које ће деловати застрашујуће наредних дана, данас смо већ на петоцифреном броју заражених и тај тренд ће се наставити, јер је тако у целој Европи.

“Ако пратите само бројке, у суседној Црној Гори има 2.600 заражених, 50.000 новозаражених у Грчкој – то су те бројке”, упозорио је Јанковић.

Сматра да би требало што хитније нешто урадити.

“Ово сад ће бити много већи социјални притисак и друштвени него што ће бити здравствени. Уз толико велики број заражених који нам следи наредних дана – не можемо га избећи, очигледно је да ни вакцине нису ефикасне да спрече заражавање код омикрона, ми смо тренутно са великим бројем заражених у млађој популацији, то ће се слити ка старијима”, рекао је Јанковић.

Подаци који се сливају код нас говоре да омикрон изазива лакше клиничке слике.

“То значи да ћемо бити под истим притиском под којим смо били. Тренутно стагнира број примљених људи у болницама, тај број ће кренути да расте, код нас су још увек делта пацијенти”, додаје Јанковић.

Како спречити друштвени колапс 

Да би се спречио друштвени колапс, истиче, треба да се угледамо на неке акције које су предузеле земље у Западној Европи – ако останемо у у карантину од 14 дана, са стручно-методолошким упутством да чланови породице који су невакцинисани иду у изолацију, имаћемо огорман број људи на боловању, ван радних места и тај притисак ће бити доминантан.

Сматра да ће се број заражених драматично повећавати наредних дана.

“Западне земље су дошле до сазнања да омикрон доводи до краће инкубације, након два до три дана се јављају први симптоми, болест краће траје и то су правци у којима треба да идемо да бисмо избегли друштвени колапс који следи”, рекао је Јанковић.

Указао је да нисмо усамљено острво у Европи, нити можемо да искачемо од тренда у Европи.

“Бојим се да не делује превише узнемиравајуће, али ће бројке сигурно бити преко 10.000, 20.000 или можда 30.000”, поручује доктор.

Очекиван велики притисак на ковид амбуланте 

Наводи да болест краће траје, да ће притисак на ковид амбуланте бити велик, као и редови за тестирање. “Стрепим да видим када се болест прошири ка старијима, надам се да ту нећемо имати нешто неочекивано”, каже професор Јанковић.

Наводи пример Португалије која има сличан број становника као Србија. Она има 40.000 новозаражених дневно, али једноцифрен број преминулих, што је последица већег обухвата вакцинације.

Вакцине штите ефикасно од смртног исхода, од боравка у болници, али је обухват вакцинације код нас мањи.

“Очекује нас узнемирујући сценарио, не толико тежак за болнице, али постоје други аспекти. Када се данас буду појавиле бројке биће депримирајуће за народ коме је доста свега. Немогуће је зауствити ширење омикрона”, поручује Јанковић.

Ипак, Јанковић се нада да ће ово, како каже, бити “последњи чин са короном”.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here