Mesto za reklamu
  1. 03.2019.

Покрет слободних грађана позива да Међународна федерација новинара (ИФЈ) и Европска федерација новинара (ЕФЈ), које су јуче осудиле упад у РТС, формирају независну комисију која ће оценити степен слободе медија у Србији.

У саопштењу се наводи да би независна комисија требало нарочито да оцени истинитост, благовременост и тачност информација које се пласирају преко Јавног сервиса и свих других медија са националном фреквенцијом.

“Независна комисија би била дужна да у шест месеци прати и извести ИФЈ, ЕФЈ, Европски парламент, Европску комисију и ОЕБС о стању слободе медија у Србији и дају смернице за даље деловање”, пише у саопштењу.

ПСГ наводи да је упад грађана у РТС потпуно оправдан.

“С обзиром на то да је ова медијска кућа много детаљније извештавала са протеста који се дешавају у Француској, него са оних који се већ три месеца одржавају у преко сто градова у Србији. Новинари ове медијске куће ни на који начин нису били угрожени, а једини захтев који су демонтранти за њих имали јесте да свој посао раде према Кодексу новинара Србије”, наводи се у саопштењу.

Овај покрет посебно указује на реченицу из саопштења ИФЈ и ЕФЈ, да је недопустив упад у просторије било ког медија у демократској земљи.

“Србија није демократска земља, слободних избора нема, а чак је и према оцени организације ‘Фридом хаус’ проглашена за делимично слободну земљу”, пише ПСГ.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here