Mesto za reklamu

21.02.2019.

Косовски Срби су најнезадовољнији политичким усмерењем на Косову, показује најновије истраживање Пулс јавности које је спровео УНДП. Већина испитаника из српске заједнице се изјаснило да није задовољно радом својих општина, али да не може да учествује у доношењу одлука, нити је спремно на протесте.

Највећи проблеми на Косову остају незапосленост, корупција и сиромаштво, показује истраживење УНДП-а – Пулс јавности.

“Ова три главна проблема су праћена организованим криминалом, здравственим услугама и образовањем. Само 31,2% грађана сматра да је запошљавање у јавном сектору извршено на основу заслуга, али махом грађани Косова сматрају да запошљавање у јавном сектору врши преко партијских, родбинских и других личних веза”, рекао је менаџер пројекта Арбен Ћирези.

Корупција најприсутнија у Царини, КЕДС-у и Агенцији за приватизадију, док је најмање корупције и организованог криминала присутно у међународним организацијама, Еулексу и систему образовања.

Истраживања које је УНДП спровео крајем прошле године, говори да је половина испитаника свих националности на Косову незадовољна радом својих општина. Међу њима је највише Срба, чак 64,9% који кажу да су или веома незадовољни или незадовољни радом својих општина, док је само 3,8% задовољно радом локалних самоуправа, остали кажу да или не знају или уопште нису желели да се изјасне. Међутим, само 0,5% Срба сматра да њихов глас може да утиче на промене.

Упркос поражавајућим подацима, истраживање које је данас представљено у УНДП показује да Срби нису спремни да своје незадовољство искажу на протестима. Албанци су, за разлику од својих комшија, спремнији на протесте. Чак 41 % испитаних се изјаснило да би протестовало, док је код Срба тај однос десетоструко мањи, само 4 одсто.

Резултати анкете показују да расте број грађана који су задовољни радом кључних институција на Косову, попут Скупштине и Владе, док је број задовољних радом председника Косова опао. Такође је забележен раст поверења у правосудни систем и Канцеларију државног тужиоца.

На питање о осећају личне безбедности, већина испитаних грађана Косова се изјаснило позитивно, чак 71 одсто испитаника се осећа безбедно, што је највиши достигнут ниво безбедности забележен у анкетама о Пулсу јавности од 2013. године. Међутим, међу косовским Србима је стање другачије. Само 10,4 одсто је истакло да се осећа безбедно.

Већина грађана је незадовољна економским стањем, а више од 50 одсто испитаних је изразило жељу да изборни процеси на Косову буду демократски и фер. Када је у питању рад медија, 59,1 испитаних на Косову сматра да су медији имају слободу изражавања.

У истраживању Пулс јавности учествовало је 1306 испитаника, међу којима је 896 било Албанаца, 211 Срба и 199 прпадника осталих заједница. Анкета је спроведена у новембру прошле године. 

„Српска стварност“ / Радио К и М /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here