Mesto za reklamu
  1. 11. 2021.

Председник Српског народног већа у Хрватској Милорад Пуповац изјавио је данас да односи Београда и Загреба много утичу на положај Срба који би, како додаје, свакако био много бољи у Хрватској када би ти односи били бољи, али и када би се решавала отворена питања.

Пуповац је за Танјуг у Вуковару, након што је одао почаст настрадалима током рата у том граду 1991. године, казао да би положај Срба у Хрватској био бољи када би се решавала отворена питања попут питања несталих, када би било политичке снаге које се одупиру томе да усташки поздрав “За дом спремни” има право грађанства, али и када би комеморативне акције, попут ове у Вуковару шириле много више толеранције, поверења и биле инклузивније него што јесу.

“Чинимо све да се то догоди, као што чинимо све да на другим подручјима српске институције и њихови програми буду што је могуће снажнији и да допру до што је могуће већег броја припадника српске заједнице и да се подели са нашим суграђанима хрватске националности, укључујући и ћирилично писмо”, казао је Пуповац.

Наводећи да сваки поремећај односа између Загреба и Београда припадници српске заједнице у Хрватској “осећају на својој кожи”, Пуповац наводи да се то одражава на тензије или их спушта, смањују нетолеранцију или је повећавају или подгревају мржњу.

Ако Хрватска и Србија могу пословати и ако је Србија један од најзначајнијих спољно – трговинских партнера Хрватске уз Немачку, Италију и Словенију и ако и извоз из Србије у Хрватску расте, како каже Пуповац, онда нема разлога зашто не би створили претпоставке и за унапређење политичких односа посебно зато што то треба да прати кретање људи, интересе Хрвата у Србији и Срба у Хрватској.

Пуповац истиче и да је веома важно за Србе и друге који живе у Хрватској одати пошту свим страдалима без обзира на националност.

Како наводи, то је важно и због међудржавних односа, због односа у Хрватској и због оних који су страдавали, а страдавали су и Хрвати и Срби.

Пошту страдалима у Вуковару 1991. године данас је одао и Веран Матић као изасланик председника Александра Вучића, а Пуповац каже да је значајно то што је већ неколико година заредом Матић као изасланик, а на темељу одлуке председника.

“Значајно је то што је ту и са нама и са другима са којима треба поделити саосећање за страдање грађана Вуковара и Хрвата и Срба. То значи и треба тумачити као настојање да се приближимо у сећању, као настојање да покажемо да нисмо бесћутни према страдању других, у овом случају припадника хрватског народа, а истовремено и да не заборављамо страдање српског народа”, додао је.

Када је реч о отвореном питању између Србије и Хрватске а тиче се несталих, Пуповац каже да је у решавању тог питања дошло до застоја или до замрзавања.

Истиче да то треба променити и каже да није довољно говорити да судбина несталих треба да буде утврђена, као и да је штетно питање несталих политизовати и из хумане сфере пребацавити у политичку.

На питање докле се стигло са разговорима са Владом Хрватске у вези забране усташког поздрава “За дом спремни”, Пуповац подсећа да су последњи разговор имали пре лета и каже да их чека разговор пре зиме.

Према његовим речима, неки кораци су направљени и у том смислу наводи приказивање серије др Хрвоја Класић о НДХ.

“То је важно како би људи у Хрватској који за ових 30 година нису имали прилике знати, посебно нове генерације, шта је била та држава, какав је крвав траг иза себе оставила и какву је срамоту навалила на леђа хрватског народа. Имамо и чињеницу да је Министарство ускратило регистрацију једном удружењу који је регистровано са ознакама за дом спремни. То нису велики кораци, али су у нашим околностима значајни”, каже.

Додаје да уколико се тим путем настави, онда ће се вероватно доћи до онога што је циљ – а то је да “За дом спремни” у Хрватској ни у којим околностима не може имати право грађанства.

Такође, Пуповац сматра да ће се доћи и до тога да грађани знају шта тај поздрав значи, односно да је антисемитски када су у питању Јевреји, да је истовремено антисрпски и антиромски и антидемократски, антицивилизацијски и дубоко антихуман.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here