Mesto za reklamu

26.02.2020.

Појачана контрола путника на граничним прелазима због вируса корона до сада се односила пре свега на аеродроме. Међутим, због ширења вируса у окружењу контрола се проширује и на друмске граничне прелазе.

Гранична полиција на Хоргошу до сада је пријављивала потенцијалне случајеве из Кине, међутим, то се мења, објавио је РТС.

Валентина Калајџић, шеф Одсека граничне санитарне инспекције за подручје Суботице каже да се свим путницима који су претходних 14 дана боравили на подручју интензивне трансмисије коронавирусом уручује здравствено упозорење и ради се здравствени надзор.

Ради се и скрининг мерења телесне температуре, те интервју са путником на основу којих се одређују критеријуми за даље поступање са путником.

Говорећи о критеријумима, она каже да је то присуство неке респираторне инфекције, кашаљ, гушење.

„У интервјуу добијамо одговоре да ли је путник био у контакту са оболелима од коронавируса или са особама које су под сумњом да су оболеле“, каже Калајџић.

Калајџићева додаје да је на Хоргошу било 19 надзора и ниједан путник није имао симптоме респираторне инфекције. Сличне мере примењују се и на Батровцима према Хрватској.

Када је у питању Мађарска, тамо није потврђен случај коронавируса, али су све службе на опрезу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here