Mesto za reklamu
  1. 07. 2019.

Стручњаци предвиђају да ће ће пшенице ипак бити сасвим довољно за домаће потребе, а да ће нам за извоз преостати око милион тона Прве прогнозе произвођача указују да је на северу Бачке преполовљен род пшенице. Званична статистика и стручњаци немају толико црна предвиђања у погледу приноса које би Србија ове године могла да оствари са житних поља.

Производња ће свакако бити око петину мања у односу на 2018, која је била једна од успешнијих по количинама хлебног зрна, али не и по квалитету, са којим смо имали озбиљних проблема. И поред тога стручњаци предвиђају да ће је бити сасвим довољно за домаће потребе, а да ће нам за извоз преостати око милион тона пшенице и брашна.

   Републички завод за статистику недавно је објавио податке о очекиваној производњи пшенице у Србији за ову годину на основу стања на пољима крајем маја. Статистичари очекују производњу од око 2,4 милиона тона – или 18,1 одсто мање у односу на прошлу годину.

Овогодишња жетвена површина износи 582.636 хектара и у односу на 2018. мања је за око 65.000 хектара, указују статистичари. Очекивано је да ће Србија за извоз имати око 900.000 тона пшенице и брашна. Истина је да је ова година за ратаре била неповољна и да су неки од њих имали и знатно веће губитке него што статистика показује.

Још је рано за процене какав се квалитет може очекивати за овогодишњи род. Од тога ће директно зависити да ли ћемо на извозном тржишту успети да се изборимо са све јачом конкуренцијом у Црноморском сливу где доминира Русија, као највећи извозник пшенице у свету. Русија је недавно објавила да ће до 2035. године производити 140 милиона тона житарица годишње, док ће извозити 55,9 милиона тона. Испуњење овог захтевног циља, како преносе медији, коштаће Русију око 70 милијарди евра.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here