Mesto za reklamu
  1. 05. 2022.

Представници радника крагујевачког “Фијата” рекли су после састанка са ресорном министарком Даријом Кисић да је договорено да нико неће добити отказ нити треба да потписује било шта до социјалног програма, који ће, према њиховим речима, највероватније бити наредне седмице, као и да ће прекинути окупљања.

На питање шта тај социјални програм подразумева, радник “Фијата” Ђорђе Милојевић рекао је да се ради о плану за реконструкцију фабрике и новчаним накнадама.

Разговор с министарком је оценио као позитиван и истакао да су добили уверавање од државе да ће учинити све да помогну радницима.

“Договорили смо се да до социјалног програма прекидамо окупљања, ако не будемо програмом задовољни, тражићемо да се то промени и бићемо на улицама”, рекао је Милојевић новинарима.

Председник штрајкачког одбора и заменик председника синдиката у “Фијат пластику” Зоран Миљковић поновио је да се неће дозволити да радници добију отказе и оптужио менаџмент да је четири године наносио штету “Фијату”.

Миљковић је поручио и да нико нема ништа против да радници “Фијата” прихвате понуду у иностранству или да узму отпремнину која ће бити донета у том социјалном програму.

Указао је и да радници у “Фијат пластику” могу да буду спокојни, јер су док траје генерални штрајк заштићени и без потписа репрезентативног синдиката не могу да их прогласе за технолошки вишак нити отпусте.

Радници “Фијата” су поручили да је најбитније што су се са министарком привреде и министарком за рад договорили да неће бити “насилних отказа”. “Обећали смо министрима да се нећемо окупљати до социјалног програма, да видимо какав је социјални програм, ако не будемо задовољни, опет ћемо бити на улици, на блокадама”, поручује Ђорђе Милојевић, радник “Фијата”.

“Ако нам не обезбеде посао, онда на минималцу до 2024. године, па онда креће електрични модел и крећемо да радимо у пуном капацитету… То су наши захтеви и они морају бити испуњени или ћемо сами да се изборимо за то”, рекли су радници “Фијата” и додали да је атмосфера на састанку са министарком Кисић била “изузетно коректна”.

Радници “Фијата” су у петак протестовали у Крагујевцу са захтевом да менаџмент компаније изађе пред запослене са конкретним информацијама о програмима за одлазак из фирме или рад у иностранству.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here