Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

Једном од најистакнутијих српских књижевника у дијаспори најпре је Академија „Иво Андрић“ доделила високо интернационално признање, а потом је и Српска духовна академија Параћин, свом Ровчанину Радовану Гајићу одала највише признање за трајан допринос српској књижевности, духовности, култури и националној баштини – награду за животно дело.

У образложењу за додељивање високог интернационалног признања Академије „Иво Андрић“ се истиче да је Радован Гајић један од наших најзначајнијих писаца из расејања, који на врло узбудљив начин раскринкава прећутано и неказиво, скидајући скраму са лица и наличја наших дана и судбина, дневничком формом, у дубоком и ненаметљивом садејству поетске интонације и есејистичке стилизације и да је повод за признање била његова најбоља књига есеја и дневника „Азбуковина“.

Приликом недавног уручивања признања Српске духовне академије Параћин речено је да се највише признање за трајан допринос српској књижевности, духовности, култури и националној баштини  додељује Радовану Гајићу књижевнику и историчару уметности награда за животно дело.

Поводом додељених признања лауреат Радован Гајић је  изјавио:

“Нико није постао бољи или лошији писац због награда. Али оно што ми значи и што ме радује око награда јесу окупљања духова. Прво окупљање неке мале групе људи, чланова неког жирија, а потом оно веће окупљање код доделе и сва она медијска прича која иде око тога. То је једино важно, јер то је окупљање око речи, око српског језика, око аутентичног саопштења космоса, које се кроз хиљаде година бори да опстане и да одржи цивилизовано. Ништа не окупља и не чува цивилизацијско наслеђе као реч. Музика увек и свуда оплемењује дух, али га чува само реч. Отуда, овакве поводе сматрам важним  због окупљања, због очувања речи језика Срба.

“Азбукованија” је прва књига мојих белешки које водим свакодневно. Уписујем идеје, стихове, понекад и целе причице, песме, мисли… како шта бљесне. Понекад упишем и нечије друго сатвореније уз мали коментар. Одлучио сам да то објавим онаквим како је записано, једну од десетина свески. Задовољство ми је да могу да најавим и „Азбуковину 2-3“ и очекујем да ће бити представљена јавности у наредних пар месеци“ – рекао је награђени српски књижевник Радован Гајић.

Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here