1. 07. 2019.

Председник Удружења привредника на северу КиМ Радош Петровић рекао је да је постигнут договор да продавнице, апотеке, угоститељски објекти, који су претходна два дана били затворени, од сутра поново почну са радом.

Радош Петровић је за РТС рекао да су привредници донели јединствену одлуку да покажу добру вољу.

“Од сутра ћемо отворити своје радње, радићемо нормално иако не можемо нормално да послујемо и увозимо робу. Сачекаћемо да видимо шта ће даље да се дешава у наредном периоду. Надамо се и притиску међународне заједнице на Приштину која ће укунути таксе и ми ћемо нормално пословати”, рекао је председник Удружења привредника на северу КиМ.

Према његовим речима у случају да се то не деси привредници ће радикализовати мере и штрајк ће временом бити све дужи и дужи.

Привредници са севера КиМ саопштили су вечерас после састанка да је протест упозорења показао снагу, слогу и спремност за борбу Срба на северу Косова и Метохије.

“Показали смо снагу, јединство, да не могу да нас сломе и да нећемо да трпимо да се пуца и напада на оне који врше снабдевање основним животним намирницама. Сваки даљи покушај Приштине наићи ће на још снажнији одговор”, навели су у саопштењу.

Истакли су да ће радње на северу бити затворене на много дуже сваки следећи пут када на њих поново буду пуцали зато што возе млеко, брашно, зејтин или новине на српском језику за српски народ на северу Косова и Метохије.

“Свесни смо да нас чека дуготрајна борба, која захтева јединство, труд, можда и жртвовање… ми другу земљу немамо и ову нашу не дамо никоме”, навели су привредници у саопштењу.

Поново су апеловали на међународну заједницу да коначно схвати драматичност ситуације на северу Космета и да реагује како би пацификовала Приштину, пре него што се деси неки инцидент који би могао ствари да доведе до тачке без повратка.

Данас, други дан, продавнице, локали, апотеке, пекаре и остале радње на северу Косова и Метохије су биле затворене. Власници тих радњи на тај начин подигли су свој глас против трговинске блокаде и таксе од 100 одсто коју је Приштина увела на робу из централне Србије.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here