1. 04. 2020.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици разговарали су данас телефоном о актуелној ситуацији у вези са кризом изазваном коронавирусом.

Премијерка Брнабић је представила мере које је Србија предузела у борби против Ковид-19 и резултате који су до сада постигнути.

Амбасадор Фабрици је похвалио рад Владе Србије и здравственог система који су довели до добрих резултата у овој тешкој ситуацији.

Председница Владе захвалила је амбасадору Фабрицију на брзој помоћи коју је Европска унија упутила за хитне потребе здравственог система, а посебно за финансирање авионског превоза медицинске опреме у Србију.

Брнабић се такође захвалила и на донацији медицинске опреме коју је Европска унија набавила за Србију, попут специјалних заштитних маски, респиратора, контејнера потребних за тријажу, као и за прве мере подршке у заштити угрожених категорија становништва попут старих лица, самохраних мајки и ромске популације.

Амбасадор Фабрици је објаснио да је ова помоћ део од 15 милиона евра које је Европска унија одобрила Србији за хитне потребе, као и да су покренути нови видови сарадње на основу Уговора о заједничким набавкама и Механизама Европске уније за цивилну заштиту.

Председница Владе и амбасадор Фабрици су разговарали и о мерама које ће Србија предузети за подршку привреди.

Амбасадор Фабрици је најавио пакет од 78 милиона евра за Србију који је најавила Европска комисија и истакао потребу да Србија и ЕУ заједно раде на подршци брзом опоравку, посебно малих и средњих предузећа.

Председница Владе и амбасадор Фабрици су се сложили да Србија и Европска унија треба да наставе да блиско сарађују на превазилажењу ове кризе у духу солидарности и напретку на путу Србије ка Европској унији.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here