Mesto za reklamu
  1. 09. 2019.

Агенција за лекове и медицинска средства информацију о повлачењу „ранитидина“ објавила је на свом сајту. Наведено је да је, осим „Хемофармовог“ лека, из продаје повучен и „ранисан“ компаније „Актавис“, који такође садржи ранитидин као активну супстанцу.

Компанија „Хемофарм“ саопштила је да је „из предострожности, а у циљу заштите јавног здравља становништва Републике Србије“, донела је одлуку о добровољном, превентивном повлачењу свих серија лека „ранитидин“ са тржишта.

Лек „ранитидин“ садржи активну супстанцу ранитидин-хидрохлорид, а према упозорењу Европске агенције за лекове, у поменутој активној супстанци детектоване су нечистоће под називом Н-нитрозодиметиламин (НДМА), образложено је у саопшењу компаније “Хемофарм”.

У документу Европске агенције за лекове (ЕМА) изражена је сумња у могући штетан утицај нађене количине нечистоће НДМА на људско здравље, а што ће накнадним испитивањима бити потврђено или оповргнуто.

Европска агенција за лекове, у уској сарадњи са националним агенцијама за лекове, извршиће проверу свих готових лекова који у себи садрже активну супстанцу ранитидине-хидрохлорид различитих произвођача.

Контрола је почела 12. септембра и спроводи је Комитет за хумане лекове (ЦХМП) чији ће налаз бити правно обавезујући за све земље ЕУ, што ће и компанија „Хемофарм“, која послује у складу са европским принципима, такође поштовати.

Лек „ранитидин“ садржи активну супстанцу ранитидин која припада групи антагониста Х2 рецептора. Намењен је лечењу одређених стања и болести у којима је појачано лучење желудачне киселине. Користи се и у лечењу чира на желуцу, чира на дванаестопалачном цреву, чира после операције и слично.

На територији Републике Србије лек „ранитидин“ налази се у облику филм таблета, шумећих таблета и раствора за инјекцију, а пацијентима је доступан без лекарског рецепта или уз лекарски рецепт.

Пацијенти који су до сада користили „ранитидин“, требало би да се обрате свом лекару.

Наиме, на тржишту Србије постоје лекови из исте групе који су одговарајућа замена за „ранитидин“, али не садрже спорну супстанцу НДМА.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here