Mesto za reklamu
  1. 06. 2021.

У Скупштинској расправи посланици су пружии подршку Извештајима председника, са изузетком посланика Уједињене долине – СДА, Шаипа Камберија који је изнео низ критичких примедби које се односе на Албанце на Косову, али и на њихов положај у централној Србији.  

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун, изјавио је данас да је тај одбор једногласно усвојио извештај Канцеларије за КиМ и извештај о дијалогу са привременим институцијама у Приштини.

Дрецун је на седници, на којој је те извештаје представио председник Србије Александар Вучић, рекао да Одбор снажно подржава напоре државе да помогне српском народу да опстане на КиМ , да се развија и буде безбедан.

Он је додао да су Канцеларија за КиМ и Влада Србије покрили све области живота и да су средства равномерно распоређена свим општинама у којима живе Срби.

Дрецун је навео да Одбор за КиМ снажно подржава изградњу кућа, економско оснаживање Срба, изградњу инфраструктуре, наводећи да се на тај начин чува српски народ.

Истакао је да је заштита културног и историјског наслеђа важна за очување духовног и националног идентитета српског народа.

“Треба да наставимо као до сада и да се што више Срба врати на своја огњишта, да се народ развија и умножи, а то можемо уз помоћ дијалога и снажним опредељењем да се косовски проблем решава на миран начин, а не претњама и једностраним одлукама”, рекао је Дрецун.

Поручио је да Одбор пружа подршку руководству да у дијалогу са привременим институцијама у Приштини максимално штити државне интересе уз искрену посвећеност за трагањем и подстицањем компромисног решења.

Како је навео, то може да се постигне једино дијалогом, а никако у оквиру проглашене независности Косова.

“На овој генерацији је одговорност да млади Срби и Албанаци не виде архи непритаље једни у другима већ да прихвате нешто што је реално, а то је заједнички живот”, рекао је Дрецун и приметио да Приштина никако то да схвати.

Зукорлић: Подршка Вучићу у тражењу одрживог решења

Потпредседник Народне скупштине и посланик СПП-УС С Муамер Зукорлић, изјавио је  да та посланичка група подржава председника Александра Вучића да, у преговорима о Косово и Метохији у пуном политичком, државном и националном капацитету, тражи решење косовског проблема које ће, како каже, бити одрживио и које се може дефинисати као договор.

Зукорлић је у Скупштини Србије, на седници на којој је председник Вучић посланицима поднео извештај о КиМ, рекао да је свестан да се то решење не може назвати коначним решењем, али да је постизање одређеног договора неопходно и да ће постизање свим грађанима омогућити ”пад осећаја депресије, безнађа и енергије која се разлива у погрешном смеру”.

”Мали народи ретко могу силом да постигну своје цилејве, остаје им да сву снагу усредсреде на памет, мудрост, тактичност и знање”, рекао је Зукорлић.

Захвалио је Вучићу на извештају који је поднео и изразио задовоство што је, како је рекао, сам што велики део акценат стављен на теме из привреде и на развој.

Истакао је да је други део Вучићевог говора веома важан и да се односи на дијалог, преговоре, будућност, и на све ужи простор да се тактизира и има маневра уз оцену да се државни врх приближава да мора имати неке јасне ставове кроз дијалог и доносити одређене одлуке.

Зукорлић је рекао да се у Скупштини данас чуло шта се неће, али да мора да се прецизира и одлучи шта се хоће и указао да ће председник и његов тим морати, ма какву подршку добили у Скупштини, да повлаче потезе као на великим партијмаа шаха и великим утакмицама и да не може рећи не знам шта ће посланици рећи по овом питању.

Зукорлић је указао да треба дати подршку председнику преговорачцком тиму на челу са председником Вуцицћем да тражи најбоље решење и додао да му је драго да оквири нису крути, изкључиви, јер се са таквим захтевима, каже, нема преговора.

”Моја сугестија да се избаци коначно решење која су својствета тоталитарним, ми треба да тражимо одрживо решнеје и то треба да буде оквир који оствља могућност да се дође до тачке која је прихватљива. Ако тражите одрживо решење онда имате простора да тражите компромис”, рекао је Зукорлић.

Преговори зависе од два фактора, једна је способност преговарача и додао да је то више од вештине, нека врста уметности јер су то тренуци у којима се у нијансама преокрене ситуација за преговарачким столом.

Други фактор је база, а то су Скупштина и цео српски народ, рекао је Зукорлић и истакао да је важно како се база односи према преговарачу, односно, да ли ће да му веже или одвеже руке и ноге.

”Ми смо данас овде у прилици да сугеришемо народу да ли председнику Републику раширити крила да може да тражи најбоља решења у веома деликатном и нимало једноставном изазову. Дизлагања представника посланичких група би требало да иду у том смеру”, рекао је Зукорлић.

Казао је да као припадник заједнице бошњачког народа по питању КиМ има високу пажњу због релативно бројне заједнице бошњачког народу на ким која трази место у тим новим околностима и којима није лако да очувају свој језик, културу и посебности и зато нам је важно како ће се одвијати све околности на КиМ.

Камбери: Србија мора да разговара 

Посланик Уједињене долине – СДА Санџака Шаип Камбери рекао је на седници на којој је председник Александар Вучић представио извештај о преговарачком процесу са Приштином да Бриселски дијалог и даље остаје главни механизам процеса нормализације, али је своје обраћање више посветио томе да је Србија чинила злочине над Албанским становништвом на КиМ.

Он је поручио и да је Србија данас уморна од многих ствари, од своје, како каже, заваде са Европом , али и од Косова и поручио да треба наћи решење.

“Људи треба да буду упознати да Србија данас мора да разговара са онима којима је убијала децу, а многима и целе породице. Ви ћете можда у рунди дијалога имати неког чију породицу су породицу убили Шкорпиони”, рекао је Камбери.

Казао је да српски народ мора туђим очима погледати себе и коначно схватити да је стицање пријатеља важније од освајања територије.

“Данас се мора схватити да је независност Косова логична последица распада бивше СФРЈ као и да су над албанским народом 1998. И 1999.године у име српске државе почињени тешки ратни злочини”, рекао је Камбери.

Додао је да српска јавност треба да буде обавештена о свему што се догађало на КиМ.

“Били сте добро кренули када сте најавили да ћете обавестити јавност о детаљима случаја Панда, али сте онда застали. Не знам зашто, али да сте ишли до краја, данас би вам лакше било”, рекао је Камбери.

Камбери каже да српска јавност мора да зна да су, како тврди, масакре починиле војне, полицијске и паравојне снаге над албанским становништвом.

Он је изразио уверење да ће нормализација односа између Косова и Србије утицати на нормализацију положаја његових сународника који живе у Прешеву, Медвеђи и Бујановцу и свих Албанаца у Србији.

“Интеграција у ЕУ и даље остаје заједнички циљ Србије и Косова, а свеобухватни споразум о нормализацији односа представља услов за чланство. Без напретка у том процесу ниједна страна се не може надати чланству у ЕУ”, рекао је Камбери.

Додао је и да би ЕУ током преговарачког процеса требало да пружи изгледе за чланство у ЕУ кроз већу политичку и финансијску подршку, а да се обе стране уздрже од изјава које су контрапродуктивне за нормализацију односа.

“Језик мржње и рециклирање термина из 80-тих и 90-тих година нема места у дијалогу о помирењу”, рекао је Камбери.

Према његовој оцени, Србија данас има проблем са суседима, те да ће однос са Албанијом умногоме зависити од дијалога са Косовом.

Каже да је Србија уморна од многих ствари, од своје заваде са Европом коју не познаје, али и од Косова, те поручује да треба наћи решење.

Вучић Камберију: Нисам чуо од вас да су Албанци чинили злочин

Председник Србије Александар Вучић рекао је  да је поносан на Србију која не крије злочинце и казао да за српске жртве очигледно нема правде.

Одговарајући на излагање посланика Шаипа Камберија који је у свом обраћању највише пажње посветио оптужбама да је Србије чинила злочине над албанским становништвом на КиМ одговорио да је у свим својим изалгањима наводио да Срби нису увек били ни свеци ни анђели.

“Од вас албанских представника никада нисам чуо да сте чинили злочине. А зар нисте? Јесу ли ваше руке чисте, а само српске крваве? Тешко да поверујем, а чињенице ме у то уверевају”, нагласио је Вучић..

Указао је да је Камбери поменуо пример Саранда Богујевци,чији долазак је најављен на у оквиру предстојећи дијалог Београда и приштине у Бриселу, додајући да она може доћи на састанак у оквиру дијалог, а да је то одука албанске стране.

“Саранда Богујевци је жена која је прошла кроз пакао живота. Морате знати она је примљена у Београду 2013.године, слободно је дошла у Београд, и говорила о тешком злочину који је почињен над њеном породицом”, подсетио је он.

Вучић је указао и да је Београд тражио од албанских власти да се ископавање изврши на десет локација, а да је то учињено само на локацији бункер код Ђаковиће.

“Срећом да је Богујевци жива, па може да прича о тешком злочину што су лоши и зли људи починили. А ко ће да прича о злочину над породицом Шутаковић, где су троје деце убијени злочиначки и заједно са својим оцем и мајком покопани тако да не буду пронађени”, рекао је он.

Казао је да нема ко из те породице да дође у Приштину и говори о тешком злочину који је почињен, јер нико од њих није преживео.

“Тога се нисте сетили. Разлика је у томе што се ја сетим Саранде и породице Шутаковић. Поносан сам на Србију која неће да крије злочинце, људе који носе српска презима. Не могу да разумем вас који држите придике нама а сакрили би сте злочине које су починили Албанци”, подвукао је он.

Вучић је рекао да нам свакога дана придике држе и суђују за геноцид, а кажу да не мисле на народ, државу, већ појединце, али никада нису рекли који су то појединци.

“Људи који су нанели велико зло породици Саранде, сви су осуђени пред српским судовима. Питање Канберију и Куртију – где су данас убице породице Шутаковић јесу ли осуђени, оптужени, где су?”, казао је он.

Вучић је констатовао да наравано нема правде за српске жртве нити ће је бити.

Тако, додаје, изгледа и у Бриселу, када се говори о несталим лицима.

На констатацију да ми увек знамо шта нећемо, а не знамо шта хоћемо, Вучић је рекао да је данас макар делимично одговорио на то, али се, истиче, не може током преговора нацртати шта је идеја.

“Не можете нацртати које су ваше црвене линије, јер када то кажете, онда оне то више нису, јер их друга страна никада нехе прихватити као црвене линије. То ниједна страна није урадила никада”, рекао је Вучић.

То, приметио је, говоре они који не знају како се преговори воде и водили су их тако да о њима Камбери славодобитно говори, а да ће им дизати споменик у албанским насељима због пресуде Међународног суда правде.

“Ми не говоримо на такав начин. Кажемо шта не можемо, а у тим оквирима мора да постоји довољно слободе, озбиљности и одговорности да бисмо могли да постижемо најбоља решења у интересу српског, али и албанског народа”, рекао је Вучић.

Куртијева декларација трик да је Приштина за мир

Председник Вучић рекао је одговарајући народном посланику Шаипу Камберију да премијер привремених приштинских институција Аљбин Куртиј није мислио на мир када је предложио декларацију о миру у Бриселу током разговора Београда и Приштине већ да је хтео да понизи Србију и представи да је он за мир, а Србија не.

Одговарајући Камберију, који је у свом излагању казао да је Београд на декларацију о миру коју је предложио Курти у Бриселу одговорила заказивањем војне вежбе Вучић је на седници Скупштине Србије на којој извештава грађане и посланике о преговорима Београда и Приштине у Бриселу,одговорио:

“Ми смо војну вежбу заказали једно месец и по дана раније, а понуда о декларацији о миру није никаква понуда о декларацији и очувању мира и ненападању јер се она потписује између суверених држава. И није се тај који вам је делимично диктирао текст залагао ни за какав мир и уопште му није било до мира, мир му није био ни у подсвести”, нагласио је председник.

Додаје да је напротив, Куртију једино било стало да понизи Србију и прода неки трик међународним представницима како би показао да је он тобоже за мир, а Србија није.

“Србија јесте за мир, али не признаје Косово као независну државу и на ту чињеницу морате да се навикнете, посебно на чињеницу да због тога нећу да се извињавам ни Вама, ни међународним представницима, а понајмање Куртију, Османи или било коме другом ко долази из Приштине”, казао је Вучић обраћајући се Камберију.

Причате о апартхејду у ком су Срби нестајали

Вучић је поручио Шаипу Камберију и да Албанци говоре о апартхејду у Србији у коме су Срби нестајали, али да су Срби нису умели да праве жртву од себе као што то све време раде Албанци.

“Када причате о инклузији Албанаца у државне органе и институције, па што избацисте све Србе у Бујановцу и Прешеву, и то не тамо где их има три или четири одсто, а тражите од нас инклузију тамо где вас нема један одсто. И то на територији коју ви сматрате Србијом”, запитао је Вучић у Скупштини Србије.

Каже да су Албанци избацили 40 одсто Срба из локалне власти у Бујановцу и да сада нема ниједног Србина у општини у Бујановцу.

Смета вам присуство српског човека у општини и ви ћете да нам држите предавање, поручио је Вучић.

“Ми се односимо фер и поштено, а реците ви колико имате полицајаца Албанаца, а колико помоћника у општине да су Срби и чланова већа од тих 40 одсто. Ја ћу вам рећи – нула. Што то не кажете амбасадорима. Шта год се каже против Срба, нађете неке кретене код нас који ће да кажу – е добро им је рекао, проблем српске држава је диктатура. Јесте, а код вас демоктратија цевета, иде у небеса”, навео је Вучић.

Председник је истакао да су Срби од почетка сукоба са нацистичком Немачком били непријатељи и Геринга и Гебесла, са којим Албанци упоређују сада Вељка Одаловића, и платили због тога највишу цену и под балистичким покретом на Косову Бали Комбетар, који су били главни савезници баш Геринга и Гебелса.

“Камбери је изговорио да је Србија убијала децу, а није рекао име и презиме, рекао је Србија је убијала децу, то је као када вам неко из ЦГ саопшти како нису ниједног појединаца наводили (у декларацији). Хоће да у историсјке књиге уђе да је Србија убијала децу, а не злочинци које смо сами осудили и имали снаге да то урадимо, колико други никада неће имати снаге. Па смо ми криви, јер су то наводно српски народ и Србија чинили”, каже Вучић.

Додаје да Срби никада ништа лоше нису рекли о Албанцима, нити да мислимо да смо бољи народ по било чему од Албанаца.

“Кажете да је Небојша Павковић оптужен на 22 година, а сада можете на још 22 године, за исто дело ће да му суде на другом суду.

Нема никакве правне процеуре нити правних принципи, али није Павковић убио породицу Шутаковић, ту децу. Ко их је убио Камбери, што нисте откирили и осудили као што смо ми осудили оне који су убили чланове породице Богујевци? Је л видите у чему је разлика између нас”, запитао је Вучић.

Каже да Албанци говоре о Рачку и тиме плаше сваког Србина, као и породицу Тодосијевић јер је рекао шта мисли о Рачку, након чега је покренута хајка против њега.

“Ви можете да кажете овде шта год хоћете, и увек ћу се борити за ваше право да изговорите шта год хоћете, јер имамо довољно аргумената да вам одговоримо. Желимо да се увек залажемо за слободу говора и пуну слободу као приданика националне мањине и грађанина. То је важна разлика између онога што се збива у Београду и Приштини.

Трудимо се да помогнемо и Бошњацима на КиМ

Председник Александар Вучић изјавио је данас да се Београд трудио да помогне припадницима бошњачком народу на Косову и Метохији.

“Трудили смо се да помогнемо колико је могуће, пре свега на северу КиМ, тамо где можемо више, али и у свим другим деловима, да учинимо све од интереса за бошњачки народ”, рекао је Вучић, у одговору на излагање Муамера Зукорлића из посланичке групе “Странка правде и помирења СПП – Уједињена сељацка странка УШ”.

Додао је да је када је био у Лепосавићу разговарао са мештанима насеља у којима живе Бошњаци, урађен је пут вредан 1,3 милиона евра.

“Радимо ограду око џамије, трудимо се да помогнемо око пољопривредне механизације, да би људи живели боље и опстали на огњиштима”, рекао је Вучић.

Зукорлић је претходно рекао да питању КиМ полаже велику пажњу због релативно бројне заједнице бошњачког народу на КиМ која трази место у новим околностима и којима није лако да очувају свој језик, културу и посебности, те да је зато важно како ће се одвијати све околности на Космету.

Вучић Камберију: Србија никада неће бити уморна од КиМ

Србија никада неће бити уморна Косова и Метохије и српског народа који живи у нашој јужној покрајини, поручио је данас председник Александар Вучић одговарајући посланику Шаипу Камберију на седници Скупштине Србије., на његову констатацију да је Србија уморна од Косова.

“Не знам од чега је неко уморан или не, понекад се и сам осетим уморан, али то је само тренутак и физички умор, а Србија да буде уморна од Косова неће да буде никада”, истакао је Вучић.

Како је додао, Србија може да буде уморна од погрешних дела, од сопствене немоћи, уморна је од удворничке и поданичке политике, од бахате и осионе политике.

“Али, Србија никада, уверавам вас, неће бити уморна ни од свог народа на КиМ, ни од Косова и Метохије”, казао је Вучић обраћајући се Камберију.

Наводи да ако му се учинило да је неко уморан, то му се само учинило.

Ипак, председник каже, да ако је такав утисак,да је то грешку наше државе.

“То показује да смо погрешили, први ја, да нисмо показали довољно ентузијазма и енергије. Видећете га још много више у очувању интереса нашег народа на Косову и Метохију. Да живи Србија и Косово и Метохија”, закључио је Вучић.

Пастор: Власт до 2012.године није говорила истину о КиМ

Шеф посланичке групе Савеза војвођанских Мађара, Балинт Пастор, рекао је у парламенту да власт до 2012.године није говорила истину о КиМ и да се са променом власти и то променило.

На седници Скупштине Србије, на којој је председник Александар Вучић представио извештај о преговарачком процесу са Приштином, Пастор је казао да су до 2012.године у парламенту усвајане резолуције, декларације и акти, који нису били у складу са реалним стањем ствари.

“У тим расправама сам говорио да је јасно шта пише у Уставу, зна се какву заклетву полаже председник, али опет са друге стане, органи Србије од 1999. године немају власт на подручју КиМ. Од 2012.године, од кад се власт променила, много реалније се говори, јер се говори истина”, рекао је Пастор.

Приметио је да је Вучић рекао да се став западних сила неће променити у вези са КиМ, да је компромисно решење једино могуће, наводећи да је СВМ захвалан што на такав начин председник приступа проблему.

Марковић: Вучић добро брани Србију у преговорима

Посланик Јединствене Србије Драган Марковић изјавио је данас да ће посланици те странке подржати извештај председника Александра Вучића о току преговора са Приштином и о стању на КиМ и навео да се Србија залаже за компромис, али да нема компромиса у томе да ”моје буде твоје” и да се, како каже, заборави да је на КиМ створена Српска православна црква и да су рушени српски манастири и цркве.

Навео је да је за све што се догодило на КиМ у последњих 30 година кривица сваљивана само на Србе и подсетио да се 2004.године десио погром Срба у јужној покрајини, да су им спаљене куће и протерано 4.000 Срба са КиМ.

”Све су то гледали међународни представници, а главни актери нису процесуирани”, рекао је Марковић и додао да је више од 150.000 људи протерано са КиМ.

”Ми смо доживели етничко чишћење, а не Албанци, како неки желе да представе. Србија је морала да води рачуна о сваком Србину, ма где се нашао, а посебно на КиМ”, казао је он.

Марковић се осврнуо и на прозивке шефа посланичке групе “Уједињена долина – СДА”, Шаипа Камберија који, како каже, заступа интересе такозваног Косова и говори лоше ствари о Србији, ”иако зна да није у праву”.

”Колико је новца потрошено у инфраструктуру у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи, а 40 одсто Срба нема нигде… А ми помажемо свима”, казао је Марковић.

Упитао је Камберија да ли је видео како изгледају надгробни споменици на КиМ.

”Уместо да се извините српском народу, рушите надгробне српске споменике, хоћете да уђете у УНЕСКО и буните се што лобирамо да не уђете. Па то су српски интереси, да ћутимо док ви лобирате да земље које нису информисане о томе шта се дешавало признају Косово”, рекао је Марковић.

Истакао је да је Србија “трн у оку” бројним међународним моћницима, али да председник Вучић добро ради и брани земљу.

Вучић: Повећање буџета Приштине због набавке оружја

Председник  Вучић рекао је данас у Скупштини Србије да приштинске власти намеравају у наредном периоду повећају буџет како би набавили наоружање.

Вучић је казао да приштинске власти у буџету за 2022. планирају 106 милиона евра, наспрам 67 милиона евра колико се издваја ове године за Косовске безбедносне снаге (КБС).

Према његовим речима 2023. издвајања за КБС биће 114,4 милиона евра, а 2024. биће 133,1 милион евра.

Највеће повећање буџета планирано је за набавку наоружања, додао је он.

Пренео је да су КБС опремљене са 118 возила типа Хамер, 17 возила типа Кобре, 22 моторна возила типа Ландровер, 44 возила Пух, један mercedes Arox са осам точкова.

У наредном периоду планирају, додаје, набавку три лака хеликоптера, и три средња транспортна хеликоптера.

Постоји опасност, додао је, пошто су имали велику вежбу са Американцима и западним партнерима, на којима су учетсвовали и Блек хоук хеликоптери, као и Патриот хеликоптери, да да ће им их Американци оставити, али како је рекао ” немамо никакве показатеље за то “,

Вучић је казао да је чињеница да је процес трансформације КБС резултат једностране примене Резолуције 1244.

То, каже, западне силе правдају “променом чињеничног стања на терену”, што није у складу са правним нормама и међународно правним прописима.

Мартиновић: Безрезервна подршка Вучићевој политици

Шеф посланичке групе Српске напредне странке Александар Мартиновић поручио је  председнику Александру Вучићу да има безрезервну подршку у рационалној и одговорној политици коју води према Косову и Метохији.

Мартиновић је у Скупштини Србије рекао да Вучић води одговорну политику и према Републици Српској и према српском народу који живи у суседним земљама, али не мисли, каже, само о интересу свог већ и свих осталих народа.

“Вучић заступа стару политику – Балкан балканским народима”, рекао је Мартиновић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here