Mesto za reklamu
  1. 07. 2019.

На Факултету политичких наука у Београду данас су разговарали представници власти и опозиције. Током и након састанка чули су се коментари учесника, али и оних који нису били позвани.

Посланик СНС-а Владимир Ђукановић, који је учествовао у разговорима, огласио се током састанка на Твитеру. Навео је да није било речи ни о каквим преговорима.

“Елем, скуп је био замишљен као презентација Цесида и Црте о изборном законодавству. Никакви преговори и сличне бесмислице. Ипак, очито је да су господа из СзС-а имали за циљ да политизују скуп и мимо правила модератора скупа позвали су медије”, написао је Ђукановић.

Из Савеза за Србију су саопштили да су на састанку изнели своје ставове базиране на споразуму о изборним условима који су потписале све опозиционе странке у децембру 2018, Споразуму са народом и препорукама и закључцима Стручног тима протеста “1 од 5 милиона”.

Нова странка, чији је представник Арис Мовсесијан такође учествовао на округлом столу, саопштила је да се надају да ће разговор ускоро бити пренет на поље јавне дебате, како би сви грађани имали могућност да се упознају са различитим ставовима политичких формација у Србији, али и конкретним темама у вези са изборним процедурама, на које ће надаље бити стављен акценат.

Шта кажу они који нису били на састанку

Странка модерне Србије поздравила је данашње разговоре представника власти и опозиције, а Доста је било га сматра непотребним у форми у којој је данас одржан на Факултету политичкик наука. Ове две странке, иначе, нису биле међу учесницима скупа.

ДјБ критикује састав учесника, те констатује да су међу опозиционим представницима били само припадници “бивше власти”, а критикују и то што је скуп одржан у организацији и под покровитељством ”одабраних” невладиних организација.

Покрет ”1 од 5 милиона” поручује да без испуњења одређених услова нема слободних избора, уз коментар да је дијалог пожељан, мада окаснео, али и да мора бити транспарентан.

“‘1 од 5милиона’ подржава дијалог као кључ демократског система, који мора бити отворен за читаво друштво. Дијалог о изборима тиче се свих грађана Србије који бирају политичке опције под одређеним изборним условима, а не само политичких опција који учествују у изборној трци”, наведено је у њиховом саопштењу.

Директор агенције Фактор плус Владимир Пејић сматра да је то што су данас одржани разговори представника опозиције и власти о изборним условима вишеструко добро, важно, како истиче, за политичку стабилност земље, тим пре ако се у обзир узму преговори Београда и Приштине.

«Српска стварност»

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here