Mesto za reklamu
  1. 12. 2018.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила да је политика Приштине неодговорна, непредвидива и да нарушава све оно што је регион урадио на повезивању, нагласивши да су региону неопходни мир и стабилност како би напредовао.

Брнабић је, гостујући на Радио-телевизији Србије (РТС), оценила да смо отишли 50 корака уназад тиме што је Приштина увела таксе од 100 одсто, али и напоменула да је бар једна добра ствар то што сад и други виде каква је то политика.

Велико је признање од стране Брисела што виде да Србија није уводила контрамере, нагласила је она и истакла да је Београд спреман да настави дијалог са Приштином онда када таксе буду укинуте.

Премијерка је, када је реч о писму које је председник САД Доналд Трамп упутио председнику Републике Александру Вучићу и косовском председнику Хашиму Тачију, рекла да писмо разуме као позив Приштини да се мало уразуми и прекине са провокацијама.

Званични Београд се неће враћати на дијалог док су таксе на снази. То Брисел разуме и подржава. Видећемо шта даље, навела је Брнабић.

Истовремено, она је саопштила да никада већи буџет није обезбеђен за просвету и културу, напомињући да Влада посебно води рачуна о реформи образовања.

Према њеним речима, за образовање је издвојен новац и преко Министарства просвете, науке и технолошког развоја, али и преко Министарства трговине, туризма и телекомуникација и буџета за “Телеком”, који ће радити на повезивању школа на интернет.

Поред тога, како је навела, урађена је и студија на Електротехничком факултету о потребама школа у Србији како би се направиле школе потребне омладини.

Брнабић је, говорећи о повећању плата и пензија, пренела да је реално очекивати повећање плата у 2019. години, али да ће се наставити и са повећањем пензија.

Све пензије ће бити веће између 11 и 13,5 одсто. Наставићемо са повећањем плата само да се економски раст настави овим темпом и да јавни сектор остане фискално дисциплинован, навела је премијерка, поновивши да је то реално очекивати у наредној години.

Такође, она је предочила да је увођење платних разреда за запослене у јавном сектору неопходно уколико желимо да се уведе ред у ту област, подсетивши на то да је било планирано да се платни разреди уведу 1. јануара, али није дошло до договора са свим синдикатима.

Брнабић је, када су у питању европске интеграције, поновила да су реформе важније од уласка у ЕУ јер морамо да завршимо наше структурне промене пре него што уђемо у Унију.

Према њеној оцени, дигитализација је једини начин да се повећају плате, да млади остану у земљи, да се Србија такмичи с другима по томе колико је њена радна снага паметна и способна, а не по томе како је јефтина.

Она је подсетила на то да је од претходне владе наследила стабилну економију, објаснивши да је њен задатак да обезбеди следећој влади даљи раст, а то је могуће само иновацијама.

Изузетно је важно да се уведе дигитализација у образовање, нагласила је премијерка и додала да је доста урађено у тој области – школе су се повезале електронски, па је у овој години било 2.000 дигиталних учионица, док ће их наредне бити 10.000.

Истовремено, Брнабић је напоменула да се ИТ сектор све више развија, поручивши да Србија сада има шансу и да другу неће имати.

Желимо да у државној управи влада ред, да грађани буду центар те управе. Такође, циљ је да се достигне једноцифрена стопа незапослености и да се омогући боља перспектива за младе људе, подвукла је она.

Председница Владе је изразила саучешће породицама настрадалих у несрећи на прузи код Ниша, истакавши да ће модернизација железнице бити приоритет Владе у 2019. години.

Постојао је системски проблем који је занемариван низ деценија, те је нереално очекивати да се све поправи у року од пет, шест година, објаснила је Брнабић, додајући да Влада ради на томе да пружни прелази постану безбедни.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here