Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Црна Гора више није она Црна Гора од пре два месеца и неће више никада бити иста, изјавио је Гојко Перовић, протојереј-ставрофор и ректор Цетињске богословије.

Један од предводника протестних литија због усвајања спорног Закона о слободи вероисповести рекао је за данашње “Вечерње новости” да је у тој земљи у току духовна револуција у људима који спознају да су слободни и довољно храбри да је бране стрпљиво, истрајно и аргументовано.

“Ово је први час демократије на Балкану, раван античким полисима када су људи шетали улицама и расправљали о филозофско-политичким питањима. Е, сада имате то у Црној Гори. Људи бране и претке, и сами себе, и своје потомке. Свесни су да су постали део великог историјског догађаја и да имају равноправно учешће у том догађају, да нису маргинализовани”, истиче Перовић.

Он додаје да су последице протеста далекосежније и од самог закона.

“Имамо људе који се не плаше шта ће рећи председник месне заједнице или директор на послу. Ослободили су се”, додаје ректор Цетињске богословије.

Он је поручио црногорским властима да би требало да се уразуме у правцу постизања неког решења.

“Не само због људи који протестују него и зато што добијамо неке упуте из међународне заједнице… Дакле имамо интонацију из Европе и све више грађана Црне Горе који су на улицама и који мирно и достојанствено протестују”, каже Перовић.

Према његовим речима, црногорске власти делују једносмерно и дозвољавају све само не да се прича о промени Закона о слободи вероисповести, што је иначе захтев трећине бирача.

На питање да ли стрепи да би власт могла да изазове неки намеран инцидент на протестима како би све кренуло у нежељеном правцу, Перовић каже да та могућност постоји и да свако здраворазуман о томе размишља, али додаје да је дух који влада на протестима такав да је инцидент, како каже, непримењив.

«Српска стварност»

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here