Mesto za reklamu

30.11. 2021.

Председник Народне скупштине Ивица Дачић расписао је референдум о промени Устава Србије за 16. јануар. Позивамо све грађане да изађу на референдум, сматрамо да је у интересу Србије да се потврди ова одлука Народне скупштине, поручио је Дачић након потписивања одлуке.

Ивица Дачић је расписао референдум ради потврђивања Акта о промени Устава Србије, након завршетка посебне седнице парламента.

На тој седници усвојени су Предлог Акта о промени Устава Србије, Предлог Уставног закона за спровођење тог акта и Предлог одлуке о расписивању референдума.

За предложене измене гласала су 193 посланика, а троје је било против, док уздржаних није било.

Грађани ће се на референдуму о уставним променама изјашњавати на питање: “Да ли сте за потврђивање акта о промени Устава Републике Србије?”.

“Ова промена Устава и референдум се тичу искључиво питања владавине права, односно правосуђа. Сходно томе, ми позивамо све грађане да изађу на референдум, сматрамо да је у интересу Србије да се потврди ова одлука Народне скупштине”, поручио је Дачић.

Нагласио је да се промена Устава односи само на одељак који се тиче избора судија и тужилаца и да нема везе са питањем преамбуле о Косову и Метохији.

“Сматрамо да је у интересу Србије да се потврди одлука парламента и да ће то бити велики корак напред и на европском путу, али и за реформе које се одвијају свих ових година”, рекао је Дачић.

Промена Устава и референдум тичу се, како је истакао, само владавине права и правосуђа.

“Наш став је потпуно јасан – КиМ је саставни део Србије”, додао је Дачић.

Нагласио је да на референдуму нема победника, јер то нису избори, али да жели Србији да победи на референдуму и да урадимо све што је у интересу Србије.

Према раније усвојеном Закону о референдуму укида се цензус од 50 посто уписаних бирача да би референдум био успешан. За одлучивање ће бити довољна већина изашлих на биралишта.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here