Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Републичка изборна комисија донела је упутство за спровођење избора након што је председник Србије расписао изборе за 26. април.

Заменик председника РИК-а Жељка Радета упутила је приговор на упутство који се састоји у томе да правила на свим бирачким местима морају бити идентична и једнообразна, те да не сме да буде другачије када су у питању бирачка места на Косову и Метохији, са којих се бирачки материјал шаље у Врање и Рашку.

Радета је то оценила као противуставно и противзаконито јер, каже, по закону бирачки одбор на лицу места утврђује изборне резултате.

Затражила је брисање члана упутства који се односи на то, а с њом се сагласио и Марко Пушица, такође заменик председника РИК-а.

Њихови приговори, међутим, нису усвојени.

На седници је усвојен роковник за обављање изборних радњи у поступку спровођења избора за народне посланике Скупштине Србије.

Усвајање финансијских одлука РИК-а у вези са спровођењем избора скинуто је са дневног реда и остављено за касније одлучивање.

Председник РИК-а Владимир Димитријевић је навео да ће пријем изборних листа са овереним потписима почети већ данас.

“Потребно је 10.000 судски оверених и ваљаних потписа ради подношења изборне листе”, рекао је Димитријевић и додао да је теоретски могуће да већ током дана приме прве изборне листе.

За разлику од председничких изборима, на парламентарним нема жреба за редослед на изборном листићу.

“Редослед листе ће зависити од редоследа предавања, односно пријема и утврђивања сваке изборне листе, али се редослед утврђује тек након утврђивања збирне изборне листе”, навео је Владимир Димитријевић.

Према Закону о избору народних посланика, крајњи рок за предају изборних листа је 15 дана пре дана одржавања избора.

“Пошто су избори расписани за 26. април рок за предају је 10. април”, казао је Димитријевић.

Димитријевић је навео да ће просторије Републичке изборне комисије бити отворене 24 сата, а да у складу са законом и Пословником о раду РИК-а, сваки члан и заменик члана имају право и обавезу да учествују у раду.

“Ја то од свих њих очекујем у наредном периоду, али и нагласићу да сваки подносилац проглашене изборне листе има право да у Републичку изборну комисију да свог члана и заменика члана који ће бити његови представници”, рекао је Димитријевић.

Председник Републичке изборне комисије је навео да ће коначни резултати избора бити проглашени 96 сати након одржавања избора и да од тада теку рокови за формирање новог сазива парламента.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here