Mesto za reklamu
  1. 07. 2022.

Републичка изборна комисија (РИК) усвојила је на данашњој седници Извештај о спроведеним изборима за народне посланике Скупштине Србије.

Ти избори су расписани одлуком председника Републике и одржани 3. априла ове године, а поновљени на 54 бирачка места 16. априла и на једном бирачком месту 28. априла, 27. маја, 23. и 30. јуна, подсетио је председник РИК-а Владимир Димитријевић.

Навео је да је на изборима учествовало 19 изборних листа од којих су седам поднеле политичке странке, 10 коалиције политичких странака и две изборне листе групе грађана.

На тим листама се, прецизирао је, налазило укупно 2.912 кандидата за народне посланике, од којих је 1.675 било мушког, а 1.237 женског пола.

Димитријевић је рекао да је Одлуком о утврђивању коначног броја бирача у Србији одређен коначан број који је на дан 1. априла био 6.502.307 бирача.

Навео је да је гласање обављено на укупно 8.267 бирачких места, од чега је на територији Србије било 8.190 бирачких места, а 77 у иностранству.

Казао је да је изборе посматрало девет домаћих посматрача односно удружења са укупно 4.687 представника, као и 23 страна посматрача, односно међународних и страних организација и удружења са укупно 537 представника.

Димитријевић је додао да је на седници РИК-а 5. јула донет укупан извештај о резултатима избора за народне посланике који је постао саставни део извештаја о спроведеним изборима, те подсетио да се за улазак у парламент изборило 12 изборних листа које су прешле законом прописани цензус.

Подсетио је да је РИК на седници 11. јула донео решење о додели мандата народним посланицима, у складу са редоследом који су имали на изборним листама.

Димитријевић је навео да је издато уверење комисије да су изабрани за народне посланике, чиме су се стекли законом прописани услови за сазивање конституивне седнице Народне скупштине.

Извештај о спроведеним изборима за народне посланике биће достављен Скупштини Србије на даље поступање, додао је Димитријевић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here