Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Грађани су све незадовољнији због одласка младих из земље и разочарани немаром државе поводом „одлива мозгова”, али своју децу подржавају у намери да се одселе, наводи Демостат позивајући се на резултате досадашњих истраживања, преноси Политика.

Јаку жељу за исељењем из Србије има 29 одсто младих, док 46 одсто њих показује умерену намеру да оде у иностранство, показују подаци Студије о младима у државама Југоисточне Европе 2018/2019, коју је израдила Фондација „Фридрих Еберт”, а коју је експертско истраживачки тим Демостата већ обрађивао.

„Постоје истраживања Завода за статистику која показују да већина суграђана подржава одлазак своје деце у иностранство, то није изненађујући податак, али са друге стране они не подржавају одлазак туђе деце односно забрињава их тај тренд генерално”, каже социолошкиња Милица Весковић Анђелковић са Филозофског факултета у Београду, преноси Бета.

Она наглашава да старе више брину „популационе политике које држава води”, што се не ради ништа институционално да се одржи контакт са онима који су отишли.

„Није довољно да они шаљу новац директно својим породицама неким каналима, већ осмислити политике које ће омогућити да се њихова знања и искуства из иностранства примене и овде, искористи оно што су они научили у иностранству. Да шаљу своје контакте, идеје и знања, то је оно што би задовољило старије”, сматра Весковић Анђелковић.

„Немамо ни иоле прецизне статистичке податке колики је број младих људи напустио земљу, где раде, на којим су универзитетима. Ми не водимо рачуна о њима и онда је апсурд да се кука што млади напуштају земљу а ништа се не ради да се успостави веза са тим људима. Институционално није обезбеђено да се са њима одржава контакт”, каже социолог Срећко Михаиловић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here