1. 05. 2020.

Образлажући у Скупштини Србије предлоге измена и допуна закона о избору народних посланика и о локалним изборима, министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, казао је да су та два предлога везана превасходно за очување здравља нације од ковид 19.

Ружић је нагласио да, иако је ванредно стање укинуто, и даље постоје препоруке о поштовању одређених правила понашања, које се пре свега које се односе на физичко дистанцирање.

Министар је рекао да је у таквим условима знатно отежано прикупљање и оверавање потписа бирача и у обиму и у роковима које прописују Закон о избору народних посланика и Закон локалним изборима.

Подсетио је да је за избор народних посланика потребно 10.000 потписа, а да су рокови за предају листа на оба нивоа 15 дана пре одржавања избора.

”Постоји потреба да се омогући да, осим јавних бележника, потписе бирача оверавају општинске и градске управе”, рекао је Ружић.

Навео је да Основни судови и даље могу да оверавају потписе бирача, али само у општинама и градовима у којима нема јавних бележника.

”Интенција је била да се повећањем броја овлашћених оверитеља предупреди опасност да дође до већих окупљања, да не буде превелик број лица у просторијама или испред надлежних служби, што не би било пожељно имајући у виду препоруке”, рекао је Ружић.

Нагласио је да је здравље нације на првом месту и да ће и даље предузимати мере против ширења корона вируса.

”Сада је важно да сви као грађани будемо одговорни и научимо да живимо са оним што је преостало, али да се полако враћамо у нормалу”, казао је министар.

Навео је да је други разлог предлога измена и допуна Закона о избору народних посланика ”политички договор” који је, каже, постигнут на састанку председника Србије Александра Вучића и представник свих листа које су заинтересоване да учествују на изборима 21.јуна.

”То је само још један искорак напред у стварању и олакшавању изборних услова за све оне који желе да учествују у изборима. Уколико се усвоје ове измене и допуне, очекујемо да од понедеља РИK и остале надлежне изборне комисије прогласе наставак изборних радњи, уз ову олакшавајућу околност”, закључио је Ружић.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here