Mesto za reklamu
  1. 03. 2022.

Став Русије у погледу Косова је принципијелан, трајан и не мења се зависно од промене ситуације у региону Балкана или ван њега, изјавио је за Вечерње новости амбасадор Русије у Београду Александар Боцан Харченко, истичући да се тај став се ослања на међународно право и да ће Кремљ нставити сарадњу у вези са решавањем косовског питања. Србија може да рачуна и на сигурно снабдевање гасом и нагласио да ће до 1. јуна добијати гас из Русије по цени од 270 долара за 1.000 кубних метара.

На питање да ли ће Москва од Београда тражити да призна Доњецк и Луганск, он је одговорио одрично.

“Наравно да не. То су већ независне државе. Поновићу, не тражимо ништа од Србије”, рекао је Харченко.

На констатацију како има тумачења да је Русија признавањем Доњецке и Луганске републике и војном акцијом у Украјини изгубила легитимитет и морално право да брани међународне норме, Боцан-Харченно је одговорио тврдник да Русија није прекршила међународно право.

“Признали смо Доњецк и Луганск, који су имали право, по међународном праву, да прогласе независност. Они су као независне државе од Русије затражили помоћ и на основу уговора и члана 51 поглавља ВИИ Повеље УН ми смо је пружили. Не правимо никакве паралеле између Косова и онога што се сада дешава. Не могу се упоређивати сасвим различите ситуације”, рекао је Руски амбасадор.

Он је навео да, по његовом мишљењу, нема реалне опасности да сукоб у Украјини прерасте у трећи светски рат, али да је руски председник Путин “одлучан”.

“Он је већ рекао: ‘немојте да се мешате у ове ствари’, он је доста озбиљан. И мислим да су те поруке примљење доста озбиљно. Нажалост, нису хтели да разумеју пре 24. фебруара, да црвене линије постоје и да је наше стрпљење истрошено”, рекао је руски амбасдор у Београду за Вечерње новости.

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко изјавио је и да се ситуација на тржишту енергената мења из дана у дан, а да је цена руског гаса за Србију договорена између председника Владимира Путина и Александра Вучића и да је Русија испунила сва обећања.

Србија ће до 1. јуна добијати гас из Русије по цени од 270 долара за 1.000 кубних метара, а на питање шта Србију чека после тога, Боцан-Харченко је рекао да о тачној цени нико не може да говори и да то у овом тренутку не знају ни представници ”Србијагаса” ни ”Гаспром Њефта” јер се, каже, ситуација стално мења.

”Наша заједничка прогноза је да ће Србија имати повољно решење. Ситуација са енергентима и ценом гаса се мења у току једног дана, а све зависи од развоја догађаја”, рекао је Боцан-Харченко за К1 Tелевизију.

На питање о санкцијама запада и коју је цену Русија спремна да плати, амбасадор је навео да из SWIFT-a нису искључене све руске банке већ оне за које, каже, на западу сматрају да финансирају и помажу војне активности Русије у Украјини.

Навео је да Русија уместо SWIFT-a има свој систем који ради и због чега, каже, нема штетних последица.

Говорећи о најављеном новом пакету санкција против Русије, односно против одбрамбеног сектора, Боцан-Харченко је рекао да је то тежак пакет санкција и да се очекују штетне последице, али да се одбрамбени систем те земље ослања на своју технологију и ресурсе и да је тај сектор у последњих година остварио највећа достигнућа и да је самосталан од спољних фактора.

На питање како данас живи просечна породица у Русији, амбасадор је казао да се у Русији живи пристојно и да неће бити смањења плата, као и да се не сећа периода у историји Русије када није била под санкцијама запада.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here