Mesto za reklamu
  1. 08. 2019.

Министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић отворио је синоћ јубиларни 50. сабор „Прођох Левач, прођох Шумадију“ у порти средњовековног манастира Каленић.

Вукосављевић је том приликом рекао да манифестацијe овог типа, којe чувају културно наслеђе нашег народа, а којe доживе своје педесето извођење заслужују дубоки наклон и наше велико поштовање.

У оној мери у којој знамо да чувамо своју културу, своју традицију и историју, у тој мери заслужујемо да постојимо на светлој историјској сцени. Наши преци уткали су своја знања, напоре, ентузијазам и оптимизам у идеју српске културе и државе, идеју просперитета и напретка и наша је обавеза да чувамо шта су нам оставили у наслеђе, нагласио је Вукосављевић.

Он је додао да је задатак сваке културне политике, али и сваког појединца да све што је од предака наслеђено, буде обогаћено оним што дух времена у ком живимо носи.

Министар културе је истакао колико је континуитет што краси српску културу важан и колико је широк простор на коме се српска култура током историје развијала, упркос историјским токовима који су мењали државне границе.

Границе политичког простора се мењају, то је закон историје. Али границе духовног простора јесу границе у којима је неки народ током дугог историјског трајања оставио несумњиве и јасно видљиве трагове свог материјалног и нематеријалног културног наслеђа. Српски народ је трагове свог постојања оставио од Свете Горе Атонске и манастира Хиландар, преко Македоније, Далмације, Црне Горе, Србије, Темишвара до Беча и Трста, поручио је министар културе

Вукосављевић је скренуо пажњу на то да културно богатство које се налази око нас можемо да разумемо само ако разумемо своју културу и ако смо свесни својих корена.

Такође, он је напоменуо да велика разноликост краси српску културу, али и то да је у њеној основи јединство и препознатљив словенски идентитет.

Када на овом сабору народног стваралаштва, усмене и писане традиције, чујемо тонове и звуке који су потекли из душе нашег народа, када се осврнемо на културно благо поред нас, видимо само делић раскошне српске културе, додао је он.

Министар је честитао свима који су допринели да сабор „Прођох Левач, прођох Шумадију“ већ педесет година постоји и изразио наду да ће се још дуго одржавати на величанственом месту, пред једним од најзначајнијих споменика српске културе.

Министру Вукосављевићу и владици шумадијском СПЦ Јовану председник општине Рековац Александар Ђорђевић уручио је повељу „Бративоје Марковић“, која се додељује од 2006. године појединцима и институцијама које су допринеле културнoм и економскoм развоју Левачког сабора и општине Рековац.

Повеља се додељује у знак сећања на Бративоја Марковића, учитеља који је 1970. године основао сабор „Прођох Левач, прођох Шумадију“.

Приликом своје посете Рековцу, пре званичног отварања сабора, Вукосављевић је открио рељефну плочу на згради Народне библиотеке „Др Милован Спасић“ у Рековцу.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here