Mesto za reklamu
  1. 07. 2019.

У част најпознатијег српског фрулаша Саве Јеремића 20 година заредом у Ражњу се одржава Сабор фрулаша. Од ове године Ражањ у врерме Сабора има још једну манифестацију посвећену припремању јела у црепуљи.

Звук фруле више није само заборављена традиција:

“Ја сам искомбиновала звук фруле са клавиром, са гитаром, разним другим инструментима и зашла у неки да кажем жанр етноџеза, и заиста се добро показало све то и захваљујућо томе ја сам и Европу и свет. На неки начин свака држава има неку своју верзију фруле, али тај призвук, призвук српске музике је њима изузетно занимљив, а ако причамо о дијаспори о нашим људима у иностранству они се сваки пут орасположе када чују део наше земље”, каже Неда Николић, студенткиња Музичке академије у Београду.

Ипак, Сава Јеремић рођен пре 115 година у селу Послон у околини Ражња је све задужио а многима је инспирација и данас.

“Овај 20. јубиларни фестивал Дани Саве Јеремића, ме охрабрује и даје једну снагу кад видим оволико омладине, значи да здушно свирају то српско коло и ту српску песму коју је чика Сава неговао, чувао и оставио много архивских снимака за Радио Београд”, наводи Милинко Ивановић, мајстор фруле.

“Мислим да би био задовољан нама је драго што је живео и што потиче из наших крајева, настацвићемо наравно и даље трудићемо се доћи че и младе генерације”, сматра Зорица Живковић из организационог одбора Сабора.

Осим по фрули Ражањ намерава да постане познат и по црепуљи – глиненој посуди у којој се некада припремо хлеб, а данас се све више користи за припрему разних јела од меса.

“Решили смо да направимо јунеће репове и јунетину са поврћем то јело се спрема неких 4,5 до 5 сати јака па лагана ватра на крају се то запече”, каже Марко Стојковић из Ражња.

Баш у околини Ражња ове посуде су се правиле, а то су ових дана истраживали и стручњаци музеја из Београда и Чачка.

“Овај пројекат и има за циљ да се црепуљарство не само истражи, опише, обради публикује већ и да се учини одрживим да се номинује за национални регистар нематеријалног културног наслеђа”, наводи др Биљана Ђорђевић из Народног музеја у Београду.

“То је овако један нови покушај да поред догадјаја везаних за фрулу додамо и црепуљу као бренд наше општине”, каже Добрица Стојковић, председник општине Ражањ.

Очување традиције је циљ многих манифстација у Србији, у Ражњу су томе посвећени већ 20 година.

„Српска стврност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here