Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Изборну листу “Савез војвођанских Мађара – Иштван Пастор”, са 11.967 потписа грађана, предали су лидер СВМ Иштван Пастор, потпредседници те странке и народни посланици Елвира Ковач и Балинт Пастор. Током дана РИК је и прогласио изборну листу СВМ.

Пастор је новинарима рекао да су 11.967 потписа скупили за нешто мало више до једног дана и захвалио свима који су дали свој потпис.

“То нам је веома битно јер смо на тај начин стекли легитимитет да истакнемо листу”, казао је Пастор.

Навео је да ће СВМ у наредних 50-ак дана кампање, пре свега у Војводини, поднети рачун шта су радили у претходне четири године као парламентарна странка и говорити о томе шта су приоритети.

“Желимо да представимо програм који је програм заједништва, развоја и будућности. Очекујемо да СВМ и надаље буде парламентарна странка. Мислим да су то потпуно реална очекивања”, закључио је Пастор.

Скупштина Србије недавно је усвојила аутентично тумачење одредбе члана 40. Став 5 Закона о локалним изборима, који је поднео Одбор за уставна питања и законодавство, а које се односи на расподелу мандата када су у питању националне мањине.

Реч је о одредби која гласи “да политичке странке националних мањина и коалиције политичких странака националних мањина учествују у расподели мандата и кад су добиле мање од три одсто гласова од укупног броја бирача, при чему се приликом расподеле мандата применом система највећег количника количиници свих изборних листа странака мањина и коалиција увећавају за 35 одсто”.

РИК прогласио листу Савеза војвођанских Мађара

Републичка изборна комисија (РИК) прогласила је изборну листу “Савез војвођанских Мађара – Иштван Пастор” за предстојеће парламентарне изборе, 26. априла.

На основу извештаја дежурног члана РИК-а који је примио изборну листу СРС и СВМ, утврђено је да је листу Савез војвођанских Мађара – Иштван Пастор правно ваљаним потписима подржало 11.658 грађана.

СВМ је странка мађарске националне мањине, што је и утврђено приликом проглашења њене изборне листе.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here