Mesto za reklamu
  1. 08. 2020.

У данима епидемије ником није лако. Ипак, значајно лакше је онима који су прележали корону, поготову ако их није много намучила. Шта даље, шта смеју, шта опет не. Ево шта струка поручује посредством РТС:

Да ли реконвалесценти треба да носе маске?

Ношење маски у затвореном простору, али и на отвореном у одређеним ситуацијам – попут чекања у редовима испред продавница, банака, институција – обавезно је за све грађане, без обзира на то да ли су прележали коронавирус или не.

Епидемиолози подсећају да и они који су се излечили од ковида 19 у првим недељама након опоравка требало би да носе маске, како већ ослабљени организам не би излагали другим опасностима.

Да ли излечени од ковида 19 могу у посете у црвену зону болница?

У циљу спречавања преношења инфекције посете у болницама у Србији су забрањене.

Такође, у црвену зону болница могу само лекари и то са прописаном опремом.

Без обзира на то што су поједини грађани опоравили од коронавируса, улаз им није дозвољен.

Колико пута излечени могу да донирају крвну плазму?

Донатори крвне плазме могу бити сви који су излечени од корона вируса старости између 18 и 60 година и ако имају више од 60 килограма.

Неопходно је да су два пута тестиране и имају два негативна налаза. Након 21 дана од другог негативног теста могу ући у процес донирања.

Сам процес траје од 40 до 60 минута, а особе које су даваоци могу опет да дају плазму после 15 дана.

Према рачуници, за годину дана крва плазма може да се донира 24 пута, али стручњаци понављају да то,ипак, зависи од количине антитела у организму.

Колико дуго су особе излечене од коронавируса могу да буду преносиоци истог?

Када се инфицирате короном просечан период инкубације је пет до шест дана, максимално 14. Ипак, показало се да болест може трајати и знатно дуже, тј. да су поједини пацијенти били заразни и до четири недеље.

То зависи, кажу стручњаци, од количине вируса у телу или могу бити у питању остаци вируса који дају позитиван тест.

Чега треба да се очувају опорављени?

Пацијенти који су оздравили од ковида 19 или су у процесу оздрављења треба да се чувају свих других вируса и бактерија. Посебно они који су били на болничком лечењу, напомињу епидемиолози.

Потребно је и да након опоравка више одмарају, имају довољно сна, правилно се хране и придржавају се свих мера заштите – ношења маски, хигијене руку, физичке дистанце.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here