Mesto za reklamu
  1. 04. 2020.

Како сачувати имунитет:

Руски специјалиста за инфективне болести Иља Акинфијев објаснио је у интервјуу за телевизију „Звезда“ да се лекови за подршку или јачање имунитета користе само за лечење болести, а употреба лекова за превенцију акутних респираторних вирусних инфекција, који се продају у апотекама, најчешће су маркетиншки трик.

Да би се током самоизолације одржао имунитет, потребно је често проветравати собу. Акинфијев је истакао значај здравог сна за који је потребан удобан кревет и душек, као и правилно осветљење.

Такође је важна и правилна исхрана. Лекар саветује да се у исхрани повећа употреба воћа и поврћа. Осим тога, треба бити физички активан и током карантина избегавати дуготрајно седење на каучу или лежање на кревету. То може погоршати хроничне болести и погоршати имунитет, наглашава лекар.

Светска здравствена организација објавила је 11. марта епидемију нове коронавирусне инфекције КОВИД-19 за пандемију. Према последњим подацима у свету је забележено више од 950 хиљада случајева заразе, а умрло је више од 48 хиљада људи.

Који режим исхране је најбољи за оболеле од вируса корона:

Заражени Ковидом-19 требало би да се придржавају режима исхране као у случају гастритиса, препорука је стручњака са руске Војно-медицинске академије „Киров“.

Лекари напомињу да је код обољевања вирусом корона, неопходно прописивање дијете бр. 2 по Пезнеровом систему, која је индицирана за болести желуца, нарочито гастритис и колитис.

Овакав режим исхране предвиђа ограничен унос тешко сварљивих влакана, млека, зачињених јела и зачина. Такође се не препоручују чоколада, димљено месо, конзервирана храна, усољена риба, масно месо и производи од брашна.

Храна би требало да се узима у испасираном облику, а дијета подразумева каше, млади крављи сир, кефир, поврће, немасно живинско месо, рибу, бајати хлеб и печене јабуке.

„Током периода реконвалесценције (опоравка) препоручује се дијета бр. 15, која практично не садржи ограничења и упоредива је са уобичајеним начином исхране. Додатно се одређује комплекс витамина, аскорбинска киселина до 600-900 мг дневно, као и витамин П за јачање зидова крвних судова, до 150-300 мг дневно“, препорука је руских лекара.

Совјетски научник Мануил Исакович Певзнер је током 1920-их развио систем исхране који се користио у лечењу низа болести. Овај систем подразумева скалу дијета од 1-15, прилагођених одређеном типу болести.

Подсетимо, према последњим подацима, у свету је укупно регистровано 936.204 оболелих од вируса корона, 194.578 особа је излечено, а 47.249 је умрло.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here